Japonya Disisleri Bakani Hayasi'den, Çin'e Sorumlu, Güney Kore'ye Saglikli Iliskiler Çagrisi

Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa, komsu ülkeler Çin'e "sorumlu", Güney Kore'ye "saglikli" iliskiler kurulmasi çagrisinda bulundu.

Basbakan Kisida Fumio kabinesine girmesi sonrasi düzenledigi ilk basin toplantisinda konusan Hayasi, ülkesinin ikili ve bölgesel iliskilerde izleyecegi dis politika eksenini açikladi.

Hayasi, "Uluslararasi toplum ve düzenin baris ve istikrarini saglayan evrensel degerlere yönelik meydan okumalar gözlemliyoruz." ifadesini kullanarak, Japonya'nin baris ve istikrar dahil evrensel degerleri koruyacagini belirtti.

Ortak problemleri çözmek amaciyla Pekin yönetimiyle yapici ve istikrarli iliskiler kurulmasinda iletisimin önemine deginen Hayasi, Çin'e bölgesel askeri faaliyetlerinde sorumluluk sahibi olmasi çagrisi yapti.

Bölgedeki statükoyu degistirmek isteyen Çin'in tek tarafli tesebbüslerine yönelik Hayasi, "Japonya neyi tartismasi gerekiyorsa onu tartisacaktir ve Çin'den sorumlu sekilde davranmasini isteyecektir." dedi.

Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve nükleer programinin olusturdugu güvenlik tehditlerine isaret eden Hayasi, Japonya ve ABD arasindaki ittifakin, Hint-Pasifik bölgesi baris ve refahinin temelini olusturdugunu söyledi.

Hayasi, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in Japonya'ya düzenlemesi beklenen devlet ziyaretine iliskin, Kovid-19 durumunun izlenecegini ve henüz planlamalarin erken oldugunu söyledi.

Komsu Güney Kore ile iliskilere deginen Hayasi, Ikinci Dünya Savasi dönemi çalistirilan isçiler ve tazminatlari sorununun Japonya'nin pozisyonu temel alinarak "uygun faaliyetlerle" çözülmesi ve saglikli iliskilerin restore edilmesi çagrisi yapti.

Hayasi, 4 yil sürdürdügü Japonya-Çin Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskanligindan "gereksiz yanlis anlasilmalardan kaçinmak amaciyla" istifa edecegini kaydetti.

Eski Maliye Bakani Hayasi Yosiro'nun oglu 60 yasindaki Hayasi Yosimasa, Harvard Üniversitesi mezuniyeti sonrasi meclise ilk 1995'te girmis ve önceki kabinelerde savunma, tarim, egitim, ekonomi bakanliklarinda görev almisti.

Kaynak: AA