Yemen Gazeteciler Sendikasi Açiklamasi Ülkede Gazetecilere Güvenli Ortam Saglanmali

ADEN -Yemen Gazeteciler Sendikasi, ülkede basin mensuplarinin çalisabilecegi güvenli ortamin saglanmasini istedi.

Sendikadan yapilan yazili açiklamada, dün yasanan terör saldirisinda hayatini kaybeden Yemenli kadin gazeteci Rasa Abdullah için taziye mesaji iletildi.

Açiklamada, "Baski, kapatma, medya çogulculugunun ortadan kalkmasi ve gazetecinin savasan taraflardan düsman muamelesine maruz kalmasiyla su anki basin çalisma çevresi oldukça tehlikelidir." ifadeleri yer aldi.

Aden'deki güvenlik güçlerinden, olayin süratle incelenmeye alinmasi ve canilerin yakalanarak cezalandirilmasi istenen açiklamada, fikir ve ifade özgürlügü alaninda çalisan yerel ve uluslararasi örgütlere, söz konusu olayin ardindan, gazetecilere güvenli çalisma ortami saglanmasi için Yemenli basin mensuplariyla dayanisma halinde olmalari çagrisinda bulunuldu.

- 2015'ten bu yana 50 gazeteci öldürüldü

Öte yandan, ülkedeki sivil toplum örgütü Basin Özgürlükleri Gözlemevinden yapilan açiklamada, Rasa Abdullah'in ölümüne, esi Muhammed el-Atemi'nin de agir yaralanmasina neden olan saldiri kinandi.

Açiklamada, Yemen'de savasin basladigi 2015 yilindan bu yana 50 gazetecinin öldürüldügü duyuruldu.

Son bir ayda 4 gazetecinin öldürüldügü belirtilen açiklamada, Aden'de basin mensuplarina yönelik saldirilarin artmasindan endise duyuldugu kaydedildi.

- Aden'de 200 kisi tasfiye edildi

Isviçre merkezli Avrupa-Akdeniz Insan Haklari Örgütü (Euro-Med) ise olaya iliskin yazili açiklamasinda, özellikle ülkenin güneyindeki kentlerde, savasin basindan bu yana en az 200 kisinin tasfiye edildigi bildirildi.

Söz konusu olaylara faili meçhuller kaydinin düsüldügü ve canilerin serbestçe dolastigi belirtilen açiklamada, Rasa Abdullah'in Yemen'de suikaste kurban giden çok sayida kisiden sadece biri oldugu ifade edildi.

Açiklamada, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) tarafindan desteklenen ayrilikçi Güney Geçis Konseyine (GGK), söz konusu terör eylemiyle ilgili inceleme baslatilmasi çagrisinda bulunuldu.

Dün Yemen'in geçici baskenti Aden'de aracina yerlestirilen bombanin patlamasi sonucu hayatini kaybeden gazeteci Rasa Abdullah'in hamile oldugu, olayda agir yaralanan gazeteci esi Muhammed el-Atemi'nin de hastaneye kaldirildigi belirtilmisti.

Saldirinin sorumlulugunu henüz üstlenen olmazken, Basbakan Muin Abdulmelik, yetkililere olayla ilgili inceleme baslatmalari talimati verdi.

Kaynak: AA