Yemen'deki BAE Destekli Güçler Hükümeti Riyad Anlasmasi'nin Uygulanmasini Engellemekle Suçladi

Yemen'de Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) destekledigi Güney Geçis Konseyi (GGK), hükümeti Riyad Anlasmasi'nin hayata geçirilmesini engellemekle suçladi.

GGK'den yapilan yazili açiklamada, Riyad Anlasmasi'nin hükümlerinin acilen uygulanmasi, güneydeki illere vali ve emniyet müdürleri atanmasi ve Merkez Bankasina yeni bir yönetim getirilmesi gerektigi belirtildi.

Hükümetin, Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasini "engelledigi" ileri sürülen açiklamada, GGK'nin bu konuda "sabrinin kalmadigi" ifade edildi.

Yemen hükümetindeki GGK mensubu bakanlarin hükümetten çekilebilecegine isaret edilen açiklamada, "Hükümetteki mevcudiyetimizin halkimizin asagilanmasina ve aç birakilmasina bir araç olmasini kabul etmiyoruz. Hükümete katilimimizin devam edip etmemesi konusunda yeni bir pozisyon almamiz gerekecek." ifadeleri kullanildi.

- Riyad Anlasmasi kapsamindaki gelismeler

Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da 5 Kasim 2019'da Yemen hükümeti ile BAE destekli GGK arasinda "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulmasi, tüm askeri teskilatlarin Savunma ve Içisleri bakanliklarina baglanmasi, taraflarin ellerinde bulunan esirlerin karsilikli degisimi" gibi maddeleri içeren bir anlasma imzalanmisti.

Ancak özellikle anlasmanin güvenlik maddeleri taraflar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle uygulanamamisti.

Suudi Arabistan yönetiminin, Temmuz 2020'de Yemen hükümeti ile GGK arasinda imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasi ve ülkede istikrarin saglanmasi için taraflara bir öneri sundugu duyurulmustu.

Bunun üzerine GGK Sözcüsü Nizar Heysem, Riyad Anlasmasi'nin hayata geçirilmesi için Konseyin özerk yönetimden vazgeçtigini bildirmisti.

Yemen Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi de Suudi Arabistan'in sundugu öneri ve GGK'nin güney illerindeki özerklikten vazgeçtigini ilan etmesinin ardindan Ahmed Salim Rabi'nin yerine Ahmed Hamid Lemles'i yeni Aden Valisi olarak atamisti.

Hadi, daha sonra da Basbakan Muin Abdulmelik'i Riyad Anlasmasi uyarinca yeni hükümeti kurmakla görevlendirmisti.

Kaynak: AA