Tunuslu Sivil Toplum Kuruluslari Toplumsal Olaylarda Güvenlik Güçlerinin Sert Müdahalesini Kinadi

Tunus’ta dernek ve sivil toplum kuruluslari, Safaks vilayetine bagli Akrab sehrinde düzenlenen gösteride güvenlik güçlerinin sert müdahalesini kinadi.

Aralarinda Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikasi, Tunus Iskenceyi Önleme Örgütü, Tunus Hakimler Derneginin de bulundugu 30 Tunuslu sivil toplum kurulusu tarafindan imzalanan açiklamada, ülkenin güneyinde yer alan Safaks kentine bagli Akrab’da yasanan toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin sert müdahalesini kinadiklari belirtildi.

Ülkede yasanan sosyal sorunlarin yapisal ve kronik oldugu belirtilen açiklamada, problemlerin ancak etkin ve katilimci kamu politikalariyla çözülebileceginin alti çizildi.

Açiklamada, “Protestoculari dagitmak amaciyla çoluk, çocuk, kadin ve yasli gözetmeksizin göz yasartici gaz ile yapilan sert müdahalede Aktivist Abdurrezak Lesheb hayatini kaybetti, birçok kisi de yaralandi. Bu igrenç suçun failleri ve bu suça ortak olan yetkililerin bir an önce bulunarak yargi önüne çikarilmali.” ifadelerine yer verildi.

Akrab sakinlerinin taleplerinin mesru oldugu belirtilen açiklamada, “Sivil ve barisçil bir harekete karsi etkili çözüm üretemeyen yetkililerin çözümü güç kullanmada aramalari kabul edilemez.” degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, olayin tüm gerçekligiyle aydinlatilabilmesi için acil olarak seffaf ve kapsamli bir sorusturma açilmasi talep edildi.

- Safaks vilayetine bagli Akrab sehrinde toplumsal gösteriler neden yapiliyor?

Safaks’a 20 km uzaklikta olan Akrab sehrinde yer alan “El-Kina” çöp merkezi ekim ayi basinda hastalik yaydigi, bölgedeki havayi ve çevreyi kirlettigi gerekçesi ile bölge halkinin yillar süren mücadelesinin ardindan kapatilmisti.

El-Kina çöp merkezinin kapanmasinin ardindan bir ayi askin süredir Safaks’ta çöpler toplanmadigi için kentte atik ve çöp tepeciklerinin olusmasi üzerine “çöp krizi” bas gösterdi.

Çöp krizine çözüm bulunamamasi üzerine 8 Ekim’de Cumhurbaskani Kays Said, Kartaca Sarayi'nda bir araya geldigi Basbakan Necla Buden Ramazan ve Içisleri Bakani Tevfik Serafeddin'e krize acilen bir çözüm bulunmasi talimati verdi.

Tunuslu yetkililer çöp krizinin çözümü için 8 Ekim itibariyle el-Kina çöp toplama merkezinin tekrar açilacagini duyurdu. Bu karara tepki gösteren bölge halki 8 Ekim’de geç saatlere kadar süren gösteri ile el-Kina çöp merkezinin açilmasini protesto etti.

Eylemcilerin polis müdahalesi sirasinda bir gencin öldügünü iddia etmelerinin ardindan olaylar tirmanarak artisa geçti.

9 Ekim sabahi Akrab polis merkezi göstericiler tarafindan yakilmasi üzerine bölgeden ayrilan güvenlik güçlerinin yerine emniyeti saglamak üzere ordu güçleri geçti.

Kaynak: AA