Malatya Valisi Aydin Barus, Çöken Binada Incelemede Bulundu Açiklamasi

'Su anda hastanelerde tedavisi süren 5 vatandasimiz var, durumlari gayet iyi, hayati tehlikeleri yok. Böyle elim bir kazadan gerçekten can kaybi vermeden kurtulmus olmamiz bizim için çok sevindirici, sükrediyoruz' 'Gerekli arastirmalari ve sorusturmayi bassavciligimiz yürütüyor. Zaten binadan ekiplerimiz numuneler aldi, bakilacak, analiz edilecek. Binanin çökmesine neden olan sebepler ortaya çikacak. Buna sebep olanlar hakkinda da tabii ki adaletimiz gerekenleri yapacaktir'

Malatya Valisi Aydin Barus, kentte dün çöken binanin enkazindan çikarilan yaralilardan 5'inin tedavisinin hastanelerde devam ettigini ve hayati tehlikelerinin olmadigini bildirdi.

Barus, Merkez Yesilyurt ilçesindeki Sitmapinari Mahallesi Inönü Caddesi'nde çöken, altinda dükkanlarin bulundugu tek katli binada incelemede bulundu.

Vali Barus, daha sonra gazetecilere, olayin dün saat 16.50 siralarinda meydana geldigini hatirlatti.

Kurtarma çalismalarinin gece yarisi sona erdigini ve bu sürede 13 vatandasin yarali olarak kurtarildigini ifade eden Barus, söyle konustu:

"Olay yerindeki vatandaslarimizdan binada toplam 21 kisi oldugu bilgisini aldik. Bu 21 kisinin 8'i olayin ilk anlarinda kendi çabalariyla kurtuluyor. Yani ya binadan hizla uzaklasarak, veyahut üst katta olmak itibariyla çikis noktasi bularak kendisi binadan çikiyor. Geri kalan 13 vatandasimiz da kurtarma çalismalariyla çikarildi. Su anda hastanelerde tedavisi süren 5 vatandasimiz var, durumlari gayet iyi, hayati tehlikeleri yok. Böyle elim bir kazadan gerçekten can kaybi vermeden kurtulmus olmamiz bizim için çok sevindirici, sükrediyoruz. Bu binanin enkazi da en kisa zamanda kaldirilacak. Enkaz çalismalari nedeniyle bir kismi kapanan cadde de normal trafige açik hale gelecek. Buradan kurtulan yaralilarimiza geçmis olsun diyorum. Tüm Malatya'miza geçmis olsun diyorum."

Vali Barus, kolonlarin kesildigi yönündeki iddialarin hatirlatilmasi üzerine su ifadeleri kullandi:

"Cumhuriyet Bassavciligi sorusturmasini devam ettiriyor. Binanin giris katinda bir tadilat çalismasi yapildigi yönünde duyumlarimiz vardi, vatandaslarin, olay yeri taniklarinin ifadeleri vardi. Bu konularla ilgili gerekli arastirmalari ve sorusturmayi bassavciligimiz yürütüyor. Zaten binadan ekiplerimiz, numuneler aldi, bakilacak, analiz edilecek. Binanin çökmesine neden olan sebepler ortaya çikacak. Buna sebep olanlar hakkinda da tabii ki adaletimiz gerekenleri yapacaktir. Burasi yigma bir bina, tasiyici sistemi olan bir bina degil. 1960 yapimi bir bina. 24 Ocak 2020 depreminden sonra da burada Çevre ve Sehircilik Müdürlügü ekiplerimiz bütün binalar da oldugu gibi inceleme yapti. O zaman hasarsiz görünüyordu, hasarsiz tespiti vardi fakat yigma bir binada tasiyici sistemi duvarlar yükleniyor. Dolayisiyla duvarlara yönelik herhangi bir tahribat binanin dengesini yerinden oynatiyor. O nedenle gerekli sorusturma islemleri zaten yürütülüyor. Binanin tasiyici sisteminde herhangi bir hasar olusup olusmadigi ortaya çikarilacaktir."
Kaynak: AA