Korona Virüs, Nar Eksisinin Kiymetini Arttirdi

Aydin’in Kösk ilçesine bagli Kirsal Basçayir Yaka Mahallesi’nde yasayan Elkun Ailesi, eksi narlari adeta sifaya dönüstürüyor. Organik olarak yetistirdikleri eksi narlarin suyunu sikarak nar eksisi yapan aile, hem gelenekleri yasatiyor hem de daha saglikli yasamak isteyenlere önemli bir hizmet sunuyor.

Korona Virüs, Nar Eksisinin Kiymetini Arttirdi
Dedeleri tarafindan dikilen eksi narlari organik olarak yetistirip son baharda hasat ettikten sonra suyunu sikip kaynatarak nar eksisi yaptiklarini belirten 74 yasindaki Fikriye Elkun, korona virüs ile birlikte nar eksisinin daha da kiymetlendigini söyledi.

Bu yasina kadar soslu eksi veya katki maddeli gida tüketmedigini ve ninelerinden gördügü sekilde beslenmeye dikkat ettigini belirten Fikriye Elkun, suyunu sikip kaynatarak yaptiklari nar eksisini lezzet ve aromasinin yaninda pek çok kisinin sifa niyetine tükettigini söyledi.



Oldukça zor olmasina ragmen yillardir nar eksisi yaptigini belirten Elkun, bu yöntemi oglu Harun ve gelini Yasemin Elkun’e de ögrettigini söyledi.

Sezon boyunca özenle yetistirilen narlar, sonbahar mevsimi geldiginde özenle toplanip temizlendikten sonra yine tamamen dogal yöntemlerle kabugundan ayiklaniyor. Daha sonra suyu sikilan narlar odun atesinde kalayli kazanlarda yaklasik 8 saat kaynatildiktan sonra nar eksisi oluyor.

Korona virüs kiymetini arttirdi

Korona virüs salgini ile birlikte dogal yasam ve organik gidalarin öneminin bir kez daha ortaya çiktigini belirten evin gelini Yasemin Elkun,”Harun ile evlendikten sonra büyüklerimizden ögrendigimiz yöntemle nar eksisi yapimina biz devraldik. Eskiden eksi narin kiymeti yoktu. Tüccarlar almadigi için pek çok kisi toplamazdi bile. Pandemi sürecine girildikten sonra pek çok kisi soslu eksi yemeyi birakip dogal nar eksisi tüketmeye basladi.

Su anda nar eksisinin kilosu 50 TL’ye satiliyor. Pek çok kisi verdigi damak tadinin yani sira sifa için tüketiyor. Ihtiyaci olanlara bizler de dogal yöntemlerle ürettigimiz nar eksisinden veriyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA