Gürcistan Basbakani Garibasvili Açiklamasi 'Kafkaslar Buzullarin Yüzde 40'Ini Kaybetti'

Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili, zengin dogaya sahip Kafkasya bölgesinin iklim degisikligi nedeniyle buzullarin yüzde 40'ini kaybettigini söyledi.

Iskoçya'nin Glasgow kentinde gerçeklestirilen 26. Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansi'nda (COP26) konusma yapan Garibasvili, ülkesi adina burada bulunmaktan büyük memnuniyet duydugunu ifade etti.

Iklim degisikliginin, Gürcistan ve genel olarak Kafkasya bölgesinin dogasina ciddi hasar verdigini kaydeden Garibasvili, su ifadeleri kullandi:

"Güzel daglar, buzullar ve nehirler ile bilinen Kafkasya, buzullarin yüzde 40'ini simdiden kaybetti. Sadece son yirmi yilda, Dogu Gürcistan'daki kayiplarin orani 20. yüzyilin sonunda yapilan tahminleri asti."

Küresel dogal afetlerden kaçinilmasi için tüm ülkelerin mümkün olabilecek en etkili sekilde mücadele etmeleri gerektigini belirten Garibasvili, BM Genel Sekreteri'nin, Iklim Degisikligi Hükümetlerarasi Konseye sundugu en son raporunu tamamen paylastiklarini kaydetti.

Konferanstan çikan sonuçlarin tüm dünya için son derece kritik önem tasidigini kaydeden Garibasvili, "Gürcistan, ortak iklim hedefimizi önemli ölçüde ilerletecek ve salgindan (Kovid-19) daha önce hiç olmadigi kadar yesil, daha güçlü ve daha güvenli sonuçlarla çikmamiza yardimci olacak bu zirvenin cesur ve genis kapsamli sonuçlarini sabirsizlikla bekliyor." dedi.

Kaynak: AA