Araçlarda Büyük Hasarlardan Kaçinmak Için Kislik Bakim Sart

Erzincan’da havalarin sogumasiyla birlikte sürücüler araçlarinin kislik bakimlarini yaptirmak ve maddi zararlari en aza indirmek amaciyla sanayinin ve servislerin yolunu tutuyor. Araç sürücülerinin kis bakimlarini muhakkak yaptirmalari gerektigini ifade eden sanayi esnafi, büyük hasarlarla karsilasmamak için araçlarinin kislik bakimlarini yaptirmalari konusunda vatandaslari uyariyor.

Araçlarda Büyük Hasarlardan Kaçinmak Için Kislik Bakim Sart
Havalarin sogumaya basladigi su günlerde sürücülerin araç bakimlarini ihmal etmemeleri konusunda uyarilarda bulunan uzmanlar, araçlardaki sivi kontrolleri ve periyodik bakimlarinin kis sartlarinda araçlarin verimli kullanilabilmesi için sart oldugunu ifade ediyor.

Kis aylarinin gelmesiyle birlikte sürücülerin araç bakimlarini ihmal etmemeleri konusunda uyarilarda bulunan uzmanlar, araçlardaki sivi kontrolleri ve periyodik bakimlarinin önemine dikkat çekiyor. Kis sartlarinda araçlarin verimli kullanilabilmesi için kislik bakim masrafindan kaçinmamasi gerektigini anlatan oto bakim ustasi Serkan Arslan, “Kis aylarinin gelmesiyle birlikte islerimiz oldukça yogun islerimiz kis bakimlari açisinda da yogunlasma basladi.

Öncelikle antifrizlere kesinlikle bakilmasi gerekiyor. Antifriz bakimlari olmazsa olmazimiz kisin bakimlara girildigi zaman yag filtresi, hava filtresi, polen filtresi olarak genel bakimlari yapilir. Bu yaz kis dönüm noktasinda çatlama yapan borularin falan hepsinin kontrolü yapilir. Bunlarin da degismesi gerekenler degisir, sürücülerimiz saglik bir sekilde kisi geçirmeleri için yapilmasi gereken tüm bakimlar yapilir” dedi.

"Antifriz bakiminin kesinlikle yapilmasi gerekiyor"

Vatandaslarin her zaman son noktayi beklediklerini söyleyen Serkan Arslan, “En son 11. ay derken havalar sogur o zaman bakima geliriz. Kis gelince ilk olarak aracina müsterilerimiz bakimini yaptirmalari gerekiyor. Özellikle antifriz bakiminin kesinlikle yapilmasi gerekiyor ve kislik lastiklerin kesinlikle taktirmalari gerekiyor. Bunlarin hepsi bir etkendir. Yani kisin saglikli bir yolculuk yapmak istiyorlarsa öncelikle araçlarin antifriz bakimlari, yag, filtre ve periyodik bakimlarin düzenli bir sekilde yapilmasi gerekiyor. Normalde bunlarin 9’uncu ayda yapilmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Servise gelen her aracin kesinlikle ilk olarak antifriz degerlerini ölçtüklerini anlatan usta Arslan, “Antifriz araca ekledigimiz zaman kesinlikle derecesini iyi ayarlamamiz gerekiyor. Piyasada satilan 30 ve 35 derece antifrizler var. Biz kesinlikle bunlari tavsiye etmiyoruz eksi 75 derecelik antifrizler kullanmamiz gerekiyor kislik bakimlarda. Çünkü arabalarda su esme gibi olaylar oluyor, üzerine vatandaslar su ekledigi zaman su derecesini kis derecesini yakalamasi gerekiyor bunun için antifriz derecesinin biraz yüksek dereceli olmasini tavsiye ediyoruz. Cam sularina ise antifriz sulari koymalarinda fayda olacaktir. Çünkü kis aylarinda her hangi bir donma olayinda haznede patlama olabilir. Bu bakimlar yapildiktan sonra, yag bakimi, hava ve yag filtreleri lastik basinçlari ve kis lastiklerini taktirmalarini öneriyoruz” seklinde konustu.

"500 liradan baslayip aracimiza göre bin veya bin 500’e kadar çikabiliyor"

Fiyat araliklarindan da bahseden Serkan Arslan, “Son günlerde aldigimiz zamlardan dolayi 500 liradan baslayip aracimiza göre bin veya bin 500’e kadar çikabiliyor. Normal bir kis bakiminda 500 lira gibi bir maliyet çikiyor. Tabi ki bu araç sekmenine göre degisiyor. Bazi araçlarin yani araç kalitesi arttikça bu fiyatlar bin 500 liraya kadar çikabiliyor” diye konustu.

Son olarak sürücülere bir uyarida daha bulunan Arslan, “Su eksilten arabanin kesinlikle bu sorunun neden yasandiginin arastirilmasi gerekiyor. Çünkü bugün senin kaçagin küçüktür bir bardak veya yarim litre su eksiltmis olabilir ama kis zamaninda bu kaçak artabilir bir anda su biterse de motor gibi büyük bir masraf çikartabilir. Araçlardaki yag ve su eksiltmesi gibi en ufak sorunlarda uzmanlara danismasi gerekiyor. Bazi vatandaslar, internet ve sosyal medyada arastirmaya çalisiyor ama oradaki bilgiler saglikli degil. Bizim kadar bilgilerini kimse internet üzerinde paylasmaz. Bir uzmana geldiklerinde kaçaklarin nereden geldigini neden sebep oldugunu zamanla olusan zararlari gereken en makul sekilde dogru yere dogru sekilde hizmet verebiliyoruz” diye anlatti.
Kaynak: İHA