Ankara'da Yillik Konut Ihtiyacinin Ancak Yarisi Insa Ediliyor

Ankara’nin Çubuk ilçesini ziyaret eden ve sektörün sorunlarini meslektaslariyla istisarede bulunan Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi Baskan adayi Hakan Akçam, yaklasik 2 yildir Ankara’nin konut ihtiyacinin ancak yarisinin insa edildigini söyledi.

Ankara'da Yillik Konut Ihtiyacinin Ancak Yarisi Insa Ediliyor
Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi’nda olagan genel kurul zamani yaklasirken adaylar da seçim çalismalarina basladi.

Çubuk’ta çesitli ziyaretlerde bulunan Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi Baskan Adayi Hakan Akçam, "Türkiye’nin her yil 800 binin üzerinde yeni konuta ihtiyaci var. Ancak hem ülkemizde hem de Ankara’da 2019 ve 2020 yillarinda yillik konut ihtiyacinin ancak yarisi kadar yeni konut insaatina baslandi. Konut satin alimi zorlasti. Bu nedenle konut satin alamayanlar kiralama piyasasina yöneldi. Bununla birlikte de kira rayiçleri yükselise geçti’’ dedi.

Daire fiyatlarindaki artisin maliyet artisina bakildiginda normal oldugunu belirten Akçam, yükselen fiyatlar üzerinde firsatçiligin da payi oldugunun altini çizerek, ’’Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), TÜFE’de 2021 yili Agustos ayinda on iki aylik ortalamalara göre yüzde 15.78 artis gerçeklestigini açikladi.

Yani mal sahipleri kiracisina yasal olarak en fazla yüzde 15,78 oraninda zam yapabilecek. Kiracilar bunu dikkate alarak hareket etmeli’’ dedi.

Pandemiyle birlikte artan konut fiyatlarinin sektörü olumsuz yönde etkiledigini dile getiren Akçam, tapu harçlarinin düsürülmesinin gayrimenkul sektörüne bir nebze de olsa rahatlatacagini belirtti.

Gayrimenkul Danismanliginin en büyük sorunlarindan biri de kayit disi gayrimenkul alim- satim- kiralama yapan emlakçi, bakkal, yönetici, kapici v.b bu meslegi yapmaya yetkisi olmayan kisiler oldugunu belirten Akçam, ’’Yillardir bu meslekte bulunan bir kisi olarak bende Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi Baskan adayiyim. Benim bu baskanlik sürecindeki en büyük vaatlerimizden birisi de kayit disi emlakçilik yapanlarin önüne geçmektir’’ diye konustu.

Kaynak: İHA