Mardin'in Kiziltepe Ovasi'nda Pamuk Hasadi Basladi

Ilçe Tarim ve Orman Müdür Vekili Vedat Büyükarslan: 'Dekardan 600 kilogramin üzerinde verim bekliyoruz'.

Mardin'in Kiziltepe ilçesinde beyaza bürünen tarlalarda pamuk hasadi yapiliyor.

Türkiye'nin önemli tarim bölgelerinden biri olan Kiziltepe Ovasi'nda 30 bin dekar alana ekilen pamugun hasadina baslandi.

Hasat edilen pamuk ilçede kurulan çirçir fabrikalarina gönderiliyor. Fabrikalarda temizlenen pamuk, lifiyle tekstile, çigidiyle yag sanayisine, küspesiyle de hayvancilik sektörüne ham madde olarak piyasaya sunuluyor.

Ilçe Tarim ve Orman Müdür Vekili Vedat Büyükarslan, AA muhabirine, Kiziltepe'de 30 bin dekara yakin alanda dikili pamuk bulundugunu belirterek, "Kuyulardan sulama yapildigi için kurakliktan fazla etkilenme olmadi. Rekoltede bir düsüs beklemiyoruz. Dekardan 600 kilogramin üzerinde verim bekliyoruz. 750 kilogram alan çiftçilerimiz de var." diye konustu.

Büyükarslan, çiftçilere kilogram basina, ayrica mazot ve gübrede de dekara 66 lira destek verildigini söyledi.

???????Altintoprak köyünde çiftçilik yapan Kamuran Ali Timuragaoglu da 700 dekarda pamuk yetistirdiklerini ve verimden mutlu olduklarini dile getirdi.

Pamugun ardindan ekilecek ana ürün bugdayin verimini de artirdigini aktaran Timuragaoglu, söyle devam etti:

"Pamugun hasadini yapiyoruz. Pamuk ektigimiz için memnunuz. Pamuksuz bir çiftçilik düsünmüyoruz. Misir ve bugday ekimlerinde toprak yorulurken, sadece pamuk ektigimiz arazilerde bugday için güzel bir ortam saglaniyor. Saplari potasyum bakimindan zengin. Biz de saplarini kirip topraga karistiriyoruz, topragin organik maddesini artiriyoruz."

Ayni köyde çirçir fabrikasi isleten Çetin Timuragaoglu da fabrikaya gelen pamugun kalite ve cinsine göre siniflandirildigini belirtti.

Pamugun daha sonra islendigini ve ön temizleme yapildiktan sonra da balya olarak disari çiktigini anlatan Timuragaoglu, "Pamugu ip fabrikalarina çigidi de yag fabrikalarina gönderiyoruz." dedi.
Kaynak: AA