Amerikalilarin Medyaya Güveni Ikinci En Düsük Seviyeyi Gördü

ABD merkezli küresel arastirma sirketi Gallup, Amerikalilarin medyaya duydugu güven konusunda son yillarda tarihi düsüslerden birini yasadigini bildirdi.

Gallup tarafindan yapilan ankette, Amerikalilarin medyadaki haberlerin tam, dogru ve adil bir sekilde aktarildigina duyduklari güvenin geçen yildan bu yana 4 puan azalarak yüzde 36'ya geriledigi ifade edilerek, bunun arastirma sirketinin veri tarihindeki ikinci en düsük rakam oldugu kaydedildi.

Ankette, Amerikali yetiskinlerin sadece yüzde 7'sinin gazete, televizyon ve radyo haberciligine "çok fazla", yüzde 29'luk bir kesimin ise "bir miktar" güven duydugu belirtilirken, bu rakamlarin toplaminin 2016'da ABD baskanlik seçimleri dönemindeki en düsük ölçüm olan yüzde 32'nin sadece 4 puan üzerinde oldugu kaydedildi.

Ankette parti bazinda Demokratlarin yüzde 68, Cumhuriyetçilerin yüzde 11 ve Bagimsizlarin yüzde 31 oraninda medyaya "çok fazla veya makul miktarda" güvendigi ifade edildi.

1-17 Eylül arasinda yapilan anketten elde edilen bu bulgulara göre, Amerikan halkinin yüzde 34'ü ise sorulan soruya "medyaya hiç güvenmiyorum" diye cevap verdi.

- Medya ve siyasete duyulan güven giderek azaliyor

Kitle iletisim araçlarina duyulan güven konusuna 1972'den beri arastirma yapan Gallup, genel olarak medyaya duyulan güvenin azalma egiliminde oldugunu ortaya koydu.

Amerikan halki 1972-1976 arasinda yüzde 68 ile 72 oraninda medyaya güven duydugunu bildirirken bu rakamin 1987'de yüzde 53'e düstügü, 1997'den bu yana ise yüzde 50'nin üzerine çikamadigi tespit edildi.

Ayrica Gallup'un paylastigi bir diger anket bilgisinde, Amerikan halkinin siyasetçilere olan güveninin de giderek azaldigi görüldü.

Amerikalilarin sadece yüzde 44'ü mevcut siyasetçilere veya adayligini açiklayan politika adaylarina "büyük ölçüde veya makul miktarda" güvendiklerini söyledi.

Kaynak: AA