AB Komisyonu Açiklamasi Polonya'nin AB Hukukunun Üstünlügüne Karsi Aldigi Karara Tüm Araçlarla Yanit Verecegiz

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, Polonya'da Anayasa Mahkemesinin AB hukukunun üstünlügüne karsi verdigi karardan "kaygi duydugunu" ve AB'nin söz konusu üstünlügü korumak için "tüm araçlari kullanacagini" söyledi.

Reynders, AB Adalet ve Içisleri Bakanlari Toplantisi'nin ardindan düzenlenen basin toplantisinda, gazetecilerin sorularini yanitladi.

"Kaygiliyiz. AB hukukunun üstünlügünü yineliyorum." diyen Reynders, Polonya Anayasa Mahkemesinin kararinin ulusal düzeyde baglayici oldugunu hatirlatti.

Reynders, söz konusu karara karsi nasil hareket edilecegiyle ilgili yorum yapmak için erken oldugunu belirterek, "Ancak ilkelerimizi savunmak için elimizdeki tüm araçlari kararlilikla kullanacagiz çünkü bunlar Birligin kalbinde yer aliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Polonya Anayasa Mahkemesi, AB anlasmalarindaki bazi maddelerin ülkenin anayasasina aykiri olduguna hükmetmisti.

Polonya, hukukun üstünlügü, basin özgürlügü, yargi bagimsizligi gibi konulardaki uygulamalari nedeniyle son yillarda AB içinde elestiriliyor.

AB Komisyonu'nun "Hukukun Üstünlügü 2021" adli raporunda, Polonya'da yargi bagimsizliginin tehdit altinda oldugu ve bunun endise verici oldugu ifade edilmisti.

Reynders de Polonya'ya bir mektup göndererek, AB Adalet Divani'nin aldigi yargi bagimsizliginin korunmasina yönelik son kararin Polonya hükümetince nasil uygulandigina dair açiklama talep ettigini belirtmisti.

Kaynak: AA