GÜNCELLEME - DSÖ, Sitmaya Karsi Ilk Kez Asi Onayladi

DSÖ GENEL DIREKTÖRÜ GHEBREYESUS'UN AÇIKLAMALARI EKLENDI.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Sahra Alti Afrikasi'nda çocuk ölümlerine sebep olan sitma hastaligina karsi yeni gelistirilen RTS,S/AS01 asisinin yaygin kullanilmasini tavsiye ederek ilk defa bir sitma asisini onayladi.

DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen konferansta konusan örgütün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün onayladigi sitma asisinin dünya için önemine degindi.

Kariyerine sitma arastirmacisi olarak basladigini belirten Ghebreyesus, "Bu eski ve korkunç hastaliga karsi etkili bir asinin gelistirildigi günü görmeyi çok arzuluyordum." diye konustu.

Ghebreyesus, küresel çapta sitmayla mücadelede kat edilen ilerlemenin son yillarda durgunluk gösterdigini vurgulayarak, "Her sene 200 milyonun üzerinde vaka ve yaklasik 400 bin kayip yasaniyor. Bu ölümlerin üçte ikisini çocuklar olusturuyor." ifadelerini kullandi.

DSÖ ve ortaklarinin, sitmaya karsi yeni gelistirilen RTS,S/AS01 asisinin pilot denemelerine 2019'da basladigini hatirlatan Ghebreyesus, "Denemelerin ardindan elde ettigimiz sonuçlara göre asi güvenli olup, siddetli sitmaya karsi önemli ölçüde etkilidir." bilgisini paylasti.

Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) farkli olarak sitma hastaligi için tek çözümün asi olmadigini, fakat yeni gelistirilen asinin sitmayi önlemek için "güçlü yeni bir unsur" oldugunu belirtti.

Asinin gelistirilmesi ve pilot uygulamasi sürecinde payi olan taraflara tesekkür eden Ghebreyesus, "Gelistirilmesi 30 yildan fazla zaman alan RTS,S sitma asisi, halk sagliginda tarihin gidisatini degistirecek." açiklamasinda bulundu.

Ghebreyesus, sitmayla mücadelede uzun yollar kat edilmesi gerektiginin altini çizdi ve "Bu asi dünyaya bir hediyedir, fakat sitmanin en agir oldugu kita olmasi sebebiyle degeri en çok Afrika'da hissedilecektir." dedi.

Faz 3 çalismasi 2017'de sonuçlanan RTS,S/AS01 sitma asisinin pilot uygulamasi 2019'da Malavi'de baslamisti.

DSÖ'nün onaylamasinin ardindan Küresel Asi ve Asilama Birligi'nin (GAVI) asi kullanimini onaylamasi ve dozlari temin ederek ülkelere dagitmasi bekleniyor.

Parazit tasiyan sivrisineklerin sokmasiyla bulasan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresinin ardindan ortaya çikan sitma; ates, titreme, terleme, bas agrisi, bulanti, kusma, kas agrisi, halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle kendini belli ediyor.

Ölümcül hastaliklarin basinda gelen ve her 2 dakikada bir çocugun ölümüne neden olan sitma, en çok Afrika'da görülüyor.

Sitma nedeniyle kita genelinde her yil ortalama 500 bin kisi hayatini kaybederken ölenlerin yarisini çocuklar olusturuyor.
Kaynak: AA