Japonya'nin 100. Basbakani Kisida Fumio Kabinesiyle Göreve Basladi Açiklamasi

'(Kovid19) Kriz yönetiminde, bir kontrol kulesi olarak islevsel olabilmesi için hükümeti güçlendirecegiz' '(Kuzey Kore'nin alikoydugu Japonlar) Kim Jongun ile ön kosulsuz görüsmeye hazirim' '(Çin'in faaliyetleri) Japonya statükonun güç kullanilarak tek tarafli degistirilmesine karsi çikacak'.

Japonya'da meclis oturumunda ülkenin 100. basbakani seçilen ve kabinesiyle görevine resmen baslayan Kisida Fumio, ekonominin "düze çikarilmasi" sözü verdi.

Basbakan Kisida Fumio, düzenledigi basin toplantisinda, görev verdigi kabinesiyle, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelenin öncelikleri arasinda yer alacagini söyledi.

Önceki dönemde alinan salgin önlemlerini analiz edeceklerini kaydeden Kisida, acil durumlarda halkin hareketliligini azaltmak dahil müdahale kapasitesini artiracaklarini söyledi.

Kisida, olasi vaka artisina karsi hastane yatak kapasitelerini artiracaklarini belirterek, "Kriz yönetiminde, bir kontrol kulesi olarak islevsel olabilmesi için hükümeti güçlendirecegiz" diye konustu.

Salginin etkisi altindaki ülke ekonomisinin "düze çikarilmasi" sözü veren ve en kisa zamanda ekonomik paket sunmak istedigini ifade eden Kisida, "Halk bu ise uygun olup olmadigima karar vermeli" dedi.

Çin'in bölgesel faaliyetleri karsisinda ABD ile ittifak halinde "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunu hayata geçirecegini bildiren Kisida, "Japonya statükonun güç kullanilarak tek tarafli degistirilmesine karsi çikacak." degerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore'nin alikoydugu Japon vatandaslari sorununu "gündem basi" seklinde niteleyen Kisida, "Dönmeleri için tüm çabayi sarf edecegiz. Kim Jong-un ile ön kosulsuz görüsmeye hazirim" ifadesini kullandi.

Imparatorluk Sarayi'nda Japonya Imparatoru Naruhito'nun kabul ettigi Kisida kabinesi, görevine resmen baslamis oldu.

- Kabinenin detaylari

64 yasindaki Kisida'nin 20 kisilik kabinesinin yarisindan fazlasi ilk kez bakanlik üstleniyor. 3 kadin siyasetçinin bakanlik üstlendigi kabinenin yas ortalamasi 61,8.

Önceki kabineden Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu ve Savunma Bakani Kisi Nobuo koltugunu korudu.

Basbakandan sonra en önemli makam kabul edilen Kabine Bas Sekreterligi ve Hükümet Sözcülügüne Matsuno Hirokazu getirildi.

Aso Taro'nun 2012'den beri görev yaptigi Maliye Bakanligi, Aso'nun yegeni Suzuki Suniçi'ye teslim edildi.

En önemli mevkiler arasinda gösterilen Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakani Hagiuda Koiçi oldu.

- Fraksiyonlarin destegi

Içisleri ve Iletisim Bakanligi görevi Kaneko Yasusi'ye, Egitim Kültür Spor Bilim ve Teknoloji Bakanligi Suematsu Sinsuke'ye, Saglik Çalisma ve Refah Bakanligi Goto Sigeyuki'ye, Tarim Ormancilik ve Balikçilik Bakanligi Kaneko Genciro'ya verildi.

Arazi Altyapi Ulastirma ve Turizm Bakani Saito Tetsu, Adalet Bakani Furukawa Yosihisa oldu.

LDP'nin iktidar ortagi Komeito'dan sadece Saito yeni kabinede yer buldu.

Kisida'nin kabine tercihlerinde, LDP içi fraksiyonlarin, parti iç seçimlerinde kendisine destekleme oranlarini gözettigi dikkati çekti.
Kaynak: AA