Kiran, Uluslararasi Toplumu Düzensiz Göç Konusunda Birlikte Hareket Etmeye Çagirdi Açiklamasi

'Acil bir küresel sinamayla karsi karsiyayiz. Bu yük tek bir ülke tarafindan üstlenilemez'

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, uluslararasi toplumun düzensiz göçle ilgili adil yük paylasimi, etkin uluslararasi is birligi ve küresel bir yanit gelistirmek amaciyla gerçek zamanli çözümler bulmak için bir araya gelmesi gerektigini belirterek, "Acil bir küresel sinamayla karsi karsiyayiz. Bu yük, tek bir ülke tarafindan üstlenilemez." dedi.

Kiran, çevrim içi olarak katildigi Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK) 72. Icra Komitesi Toplantisi'nda dünyada her 30 kisiden birinin göçmen durumunda oldugunu aktararak, mülteci akini ile göç konusunun Türkiye için her zaman en büyük sinamalari olusturdugunu dile getirdi.

On yili askin bir süre Suriyeli mülteci akinlarina tanik olduklarini kaydeden Kiran, sunlari kaydetti:

"Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayilmasini önlemek ve mülteciler ve siginmacilar dahil olmak üzere, en savunmasiz gruplari korumak için hiçbir çabadan kaçinmadik. Uluslararasi toplumu, BM Güvenlik Konseyi'nin 2585 sayili Karari uyarinca adil ve hakkaniyetli bir asi dagitimini saglamaya çagiriyoruz."

Kiran, Afganistan'da nüfusun yarisindan fazlasinin yardima ihtiyaci oldugunu ve insani durumun daha da kötülestigini kaydederek, "BM'nin Afganistan'da ve komsu ülkelerde insani yardim saglamaya yönelik çabalarini destekliyoruz." dedi.

Kiran sözlerine söyle devam etti:

"4 milyondan fazla mülteciye ev sahipligi yapan Türkiye, kapasitesinin sinirlarina ulasti. Ülkemiz, ek bir yükü üstlenemez. Öte yandan, siginmacilarin dislanmasi, geri itilmeler veya uluslararasi sorumluluklarin üçüncü ülkelere kaydirilmasi yeni kabul edilemez egilimler olarak beliriyor. Bu uygulamalar, 1951 Cenevre Sözlesmesi'nin 70. yil dönümünde uluslararasi koruma mekanizmasini baltaliyor. Birkaç yildir, Yunanistan'in karada ve denizde önemli sayida geri itme vakasi gerçeklestirdigini gördük. Yaptirimla karsilasmayan vaka sayilari artmaya devam etti ve son dört yilda doksan bine ulasti. BMMYK’nin bu uygulamalara son verme çagrilarini takdirle karsiliyoruz."

Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran bu nedenle uluslararasi toplumun adil yük paylasimi, etkin uluslararasi is birligi ve küresel bir yanit gelistirmek amaciyla gerçek zamanli çözümler bulmak için bir araya gelmesi gerektigini söyledi.

"Acil bir küresel sinamayla karsi karsiyayiz. Bu yük, tek bir ülke tarafindan üstlenilemez. Tüm uluslararasi toplumun benimseyecegi yeni bir bakis ve vizyona ihtiyaç var. Bu sorunu etkili bir sekilde çözmek için birlik olmaliyiz." diyen Kiran aralik ayinda yapilacak Üst Düzey Yetkililer Toplantisinin bagisçilar tarafindan verilen taahhütlerin uygulanmasini izlemek için iyi bir firsat olacagini vurguladi.

Kiran, söz konusu toplantida mültecilere ev sahipligi yapan ülkeleri desteklemek yönünde nakit yardim programlarinin ele alinmasinin önemli olmakla birlikte göç sorununa kalici veya sürdürülebilir çözüm saglamayacagini ifade etti.

Kiran sunlari su ifadeleri kullandi:

"Mültecilere ev sahipligi yapan en büyük ülkenin temsilcisi olarak, geri dönüs prosedürlerinin gelistirilmesi üzerinde çalismayi öneriyorum. BMMYK’nin geri dönüs kurallari ve prosedürleri karsilandiktan sonra, mültecilerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir sekilde geri dönüsü için ugrasmaliyiz. Güvenlik kosullari garanti edildigi takdirde, bu insanlarin birçogunun evlerine dönmeye hazir olduguna inaniyoruz."

Kaynak: AA