Bayburt'ta Ögrencilerin Yetistirdigi Ata Tohumlari Köylülere Dagitiliyor

Bayburt merkeze bagli Adabasi köyündeki okulun bahçesinde kurduklari serada atalik tohumlarla sebze meyve yetistiren ögrenciler, deneyerek ve gözlemleyerek ögrenmenin yani sira ürettiklerinden elde ettikleri tohumlari 13 köydeki çiftçilere dagitiyor Okul Müdürü Bayram Yurtvermez: 'Çogu ögrencinin köyde yasamasina ragmen tohumdan üretmeyip hazir fide aldiklarini duydum. Bunu ögrenince okulda bir sera kurup tohumdan bitki üretmeyi amaçladik ve ise koyulduk. Burasi düz bir araziyken çocuklarla birlikte kazdik ve serayi kurduk'

BESIR KELLECI - Bayburt merkeze bagli Adabasi köyünde, ögretmenlerinin yardimiyla okul bahçesinde kurulan seraya atalik tohumlari eken ögrenciler, elde ettikleri yeni tohumlari yörede çiftçilik yapan vatandaslara dagitiyor.

Adabasi Ilkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Ögretmeni Bayram Yurtvermez, Il Tarim ve Orman ile Milli Egitim müdürlüklerinin destegiyle 2 yil önce okul bahçesine ögrencileriyle sera kurdu.

Ata tohumlarinin yasatilmasini hedefleyen Yurtvermez ve ögrencileri, seraya domates, salatalik, patlican, biber, nane kavun, karpuz, bal kabagi, fasulye, sogan gibi 10 çesit tohum ekti.

Yurtvermez, AA muhabirine, Çoruh Vadisi'nde bulunan Adabasi köyündeki okullarinda 13 köyden tasimali egitimle 170 ögrencinin egitim gördügünü söyledi.

Fen bilgisi dersinde ögrencilerine tohumun çimlenmesini anlatirken okula sera yapma fikrinin ortaya çiktigini belirten Yurtvermez, "Bu konuyu anlatirken çogu ögrencinin köyde yasamasina ragmen tohumdan üretmeyip hazir fide aldiklarini duydum. Bunu ögrenince okulda bir sera kurup tohumdan bitki üretmeyi amaçladik ve ise koyulduk. Burasi düz bir araziyken çocuklarla birlikte kazdik ve serayi kurduk." dedi.

Yurtvermez, okulda egitim gören çocuklarin Çoruh Vadisi'ndeki verimli topraklarin bulundugu ve çiftçiligin yogun sekilde yapildigi köylerden geldigini, bunu okulda degerlendirmek istediklerini dile getirdi.

Civar köylerde atalik tohumla çiftçilik yapanlari arastirip bulduklarini ve kendilerinden tohum temin ettiklerini anlatan Yurtvermez, söyle konustu:

"Hemen yakinimizda Aslandede köyünde atalik tohumdan üretilen domates bulduk. O domatesin tohumlarini aldik. Çoruh Vadisi sadece Bayburt'tan ibaret degil. Devaminda Erzurum'un Ispir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli ilçesinden Batum'a kadar uzanan bir vadi oldugu için Yusufeli'nden salatalik tohumlari getirdik. Yine bunun yaninda biber, patlican, karpuz gibi meyve ve sebzelerin atalik tohumlarini bulduk, getirdik."

Yurtvermez, ekime ilk etapta ortaokul ögrencileriyle basladiklarini, devaminda bütün siniflardan ögrencileri dahil ettiklerini belirterek, "Ögrencilerin haftada en az bir gün seraya gelmelerini istedik. Tohumun çimlenme sürecini onlara göstermek istedik ve her hafta buraya geldiler. Kendi ektikleri tohumun çimlenmesini gözlemlediler. Seranin sicakligina, bitkinin gelisim sürecine bakarak bunu not ettiler. Böylelikle okulu sicak bir ortam haline getirdik." diye konustu.

- "Bu yil daha fazla hedef kitleye ulasmayi planliyoruz"

Seranin yapimindan tohumlarin filizlenip yeniden tohum üretimine kadar bütün süreçle ögrencilerin ilgilendigine dikkati çeken Yurtvermez, "2 yilin sonunda epeyce tohum elde ettik. Biz ögrencilerimizden bu tohumlari köylerine götürüp komsularina dagitmalarini istedik ve ata tohumunu çok sayida çiftçiye ulastirmayi amaçladik. Hedefimize geçen yil pandemi biraz engel olsa da ulastik. Bu yil daha fazla hedef kitleye ulasmayi planliyoruz." dedi.

Yurtvermez, serayi kullanmalarinin birkaç amaci oldugunu belirterek, "Toplumla iç içe olmak. Çocuklari üretime ve organik tarima tesvik etmek. Üretmeden tüketmemeyi aliskanlik haline getirmek, okulun sadece sinif ortamindan ibaret olmadigini, etkin katilimla disarida da egitimin olabilecegini anlatmak ve bahçeyle içli disli olmalarini istedik." ifadesini kullandi.

Seranin çocuklar için ayni zamanda keyifli vakit geçirdikleri bir alan oldugunu vurgulayan Yurtvermez, söyle konustu:

"Burada bir sera ve tohum üretim merkezi olmanin disinda bir deney ortami var. Seraya disaridan hiçbir sekilde kimyasal bir gübre girmedi. Seranin bir kismi koyun gübresi, bir kismi solucan gübresi ve yine gübresiz alanimiz bulunuyor. Bu kisimlarda sebzenin gelisimini ölçüyoruz. Böylelikle 6-7 aylik bir süreçte bir deney yapmis oluyoruz."

7. sinif ögrencisi Zeynep Kizil da tohumlarin çimlenme sürecini izlediklerini, daha sonra büyüyen fideleri toprakla bulusturduklarini belirterek, "Çimlenen fideler büyüdüler ve onlari burada olusturdugumuz seraya getirip ektik. Fideler büyünce meyve ve sebze vermeye basladi. Biz de bu meyve ve sebzeleri hasat zamaninda toplayip tohumlarini çikardik. Daha sonra da köyümüze gidince bunlari komsularimiza dagittik ki ata tohumuyla yetistirsinler ve bunu daha çok gelistirsinler." diye konustu.

Kaynak: AA