Balikesir Büyüksehir'den Süt Otu Desteginde Rekor
Büyüksehir Belediyesi destekleriyle geçtigimiz yil 35 bin dekarda üretimi yapilan süt otu ekimi, bu yil 70 bin dekara çikarilarak bu zamana kadar verilen destekte de rekor sayiya ulasilacak. Tarimi ve hayvanciligi önceleyerek hizmetlerine devam eden Balikesir Büyüksehir Belediyesi, geçtigimiz yil oldugu gibi bu yilda hayvancilikla ugrasan üreticilere, süt otu dagitiyor.

2020 yilinda; Büyüksehir Belediyesi ile Tarim Il Müdürlügü is birliginde çiftçilere verilen desteklerle Balikesir’de yaklasik 35 bin dekar alanda yetistirilen reygrass, 2021 yilinda yaklasik 70 bin dekara kadar çikariliyor. Böylelikle, Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle yem bitkisi tohumu dagitiminda bu yil, Balikesir rekoru kiriliyor. Ilki Ivrindi’de gerçeklestirilen süt otu dagitimi, geçim kaynagi hayvancilik olan diger ilçelerde de devam edecek. Böylece, 2021 yilinda Balikesir Büyüksehir Belediyesi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birligi kapsaminda; bin 593 üreticiye yaklasik 15 bin dekar alanda ekimi yapilmasi için toplam 73 bin kilogram süt otu tohumu dagitilacak.
“Geri dönüsler çok degerli olacak”
Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle yem bitkisi tohumu dagitiminda Balikesir rekoru kirdiklarini ifade eden Tarim ve Orman Il Müdürü Erkan Alkan, “Ilkbahar döneminde yaklasik bir milyon lira bütçe ayirarak yonca ve misir tohumu dagitmistik. Simdi, 20 ilçemizden talep topladik ve talep eden herkese reygrass tohumu dagitiyoruz. Hayvancilikla ugrasan çiftçilerimizin en büyük sikintisi yem. O yüzden bu destek çok önemli. Biz, bu vesileyle bu topraklari yem bitkisi tohumlariyla daha çok bulusturacagiz. Geri dönüslerin hayvancilik adina çok degerli olacagini düsünüyorum. Özellikle Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz’a bu konuda verdigi desteklerden dolayi çok tesekkür ediyorum.” açiklamasinda bulundu.
"Köylülerimizin yüzde 80’i hayvancilik yapiyor"
Ivrindi ilçesinin hayvanciligin en önemli merkezlerinden birisi oldugunu söyleyen Ivrindi Belediye Baskani Yusuf Cengiz ise, “Ilçemizde; 20 bin küçükbas hayvan ve 50 bine yakin da büyükbas hayvan mevcut. Köylülerimizin, yüzde 80’i geçimini hayvancilikla sagliyor. Bu anlamda bu destekler bizim için oldukça önemli. Daha öncede Büyüksehir Belediyemiz çiftçilerimize ari yemi dagitmisti simdi de süt otu. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz’a destekleri için tesekkür ediyoruz” dedi.
"Desteklerle maliyetler azaliyor"
Balikesir’de yüzde 65 nüfusun, tarim ve tarima dayali ürünlerden kaynakli geçimini sagladigini söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz ise, üreticilerin mutlu olmasi için maliyetlerini azaltmak adina çalismalar gerçeklestirdiklerini söyledi.
Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile birlikte çiftçilerin maliyetlerini azaltarak kazancini artiracaklarini belirten Baskan Yilmaz, “Çiftçilerimiz, yemini baska yerden degil de kendi tarlasindan aldigi zaman daha ekonomik oluyor ve ürettigi ürünün maliyeti azaliyor. Amacimiz, maliyetlerinizi azaltarak ürettiginiz kaliteli ürünü yüksek fiyatlardan satmanizi saglamak ve talep edilen bir ürün haline dönüstürmek. Bu konuda Balikesir’in kabugunu kiriyoruz” açiklamasinda bulundu.
“Balikesir kabugunu kiriyor"
Balikesir’i Türkiye ve dünyaya tanitmak için adimlar attiklarini kaydeden Baskan Yücel Yilmaz “Ürettiklerimizle, peynirimizle, zeytinyagimizla, çiftçimizin kalitesiyle, zamana uyum saglamamizla, kaliteli hemsehriciligimizle kabugumuzu kiracagiz. Her yerde Balikesir’imizi; anlatarak, tanitarak sehrimizi ve ürünlerini marka deger haline getiriyoruz. Sehrin ekonomisini güçlendirmenin yollarindan biri de ürünlerimizin tanitilmasi. Bunu da layikiyla yapiyoruz. Balikesir’in kaderini sizlerle birlikte degistirecegiz, her ürünümüzün katma degeri yükselecek. Bu dagitigimiz tohumlar insallah yeserir, hayvanlarimiza bereket olarak döner. Onlar et tutar, satarken de bereketi cebinize girer” dedi.
“Herkes Balikesir’i konusuyor”
Yem bitkisi tohumlarinin çiftçilere verilmis olmasinin maliyetleri ciddi oranda azaltacagini dile getiren AK Parti Balikesir Milletvekili Mustafa Canbey ise, "Bu çok önemli bir çalisma. Katkisi olan Balikesir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz ile Tarim Il Müdürümüz Erkan Alkan’a çok tesekkür ediyorum. Balikesir parlatilmamis bir pirlanta idi. Artik parlamaya basladi.
Herkes Balikesir’i konusmaya basladi.
Bu da elbette Balikesir için çalisan, gönlünü veren ekipler ve siz çiftçilerimiz sayesinde oluyor. Iyi niyetli bir sekilde çaba harcayarak mücadele edecegiz, sehrimize ve ülkemize katki sunacagiz. Tüm çiftçilerimize bereket diliyorum" dedi.
Törene, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’in yani sira; AK Parti Balikesir Milletvekili Mustafa Canbey, Ivrindi Kaymakami Mevlana Kürkçü, Ivrindi Belediye Baskani Yusuf Cengiz, Tarim ve Orman Il Müdürü Erkan Alkan ile üreticiler katildi.
