Kuzey Makedonya'daki Yerel Seçimlerin Ikinci Turunda Oy Kullanma Islemi Sona Erdi

Kuzey Makedonya'da düzenlenen yerel seçimlerin ikinci turunda oy kullanma islemi sona erdi.

Bu turda 45 belediye baskanini belirlemek üzere 1 milyon 353 bin 990 seçmen, kurulan 2 bin 481 sandikta yerel saatle 07.00'den 19.00'a kadar oylarini kullandi.

Seçimlerde, baskent Üsküp dahil 45 belediye için farkli partilerin belediye baskan adaylari yaristi.

Kuzey Makedonya Devlet Seçim Kurulu (DIK) tarafindan yapilan açiklamada, saat 18.30'a kadar seçmenlerin yüzde 48,88'inin (633 bin 144 seçmen) oy kullandigi kaydedildi.

Küçük teknik sikintilarin disinda oy kullanma süreci sirasinda sorunlarin yasanmadigi belirtilen açiklamada, farkli nedenlerden dolayi oy kullanma sürecinin daha geç basladigi seçim merkezlerine oy kullanma sürecinin devam edecegi kaydedildi.

Oy sayim süreci bu gece baslayacak.

Ilk turda 34 belediye, baskanini seçerken, muhalefetteki Iç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birligi (VMRO-DPMNE) 22 belediye, iktidar partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birligi (SDSM) 9, iktidar koalisyon ortagi Demokratik Bütünlesme Birligi (BDI) ise 3 belediye kazandi.

Seçimde, ilk turda oldugu gibi ilk kez seçmenlerin parmak izlerinin tespit edilmesi için cihazlar kullanildi.

- 2 belediyede seçim tekrarlanacak

Ikinci turda, bir önceki turda yüzde 50 oy sinirinin geçilmedigi belediyelerde, en çok oy alan iki aday yarisiyor.

Mavrovo-Rostuse ile Merkez Jupa belediyelerinde ilk turda seçime katilim oranlari belirlenen yüzdeligin altinda kaldigi için bu belediyelerde seçim ileri bir tarihte tekrarlanacak.

- Ilk tur 17 Ekim'de düzenlenmisti

Ülkede dün, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle karantinada bulunanlar, yaslilar, hapishane ve huzurevindeki vatandaslar oylarini kullanmisti.

Kuzey Makedonya'da 81 belediye baskaninin ve belediye meclis üyelerinin belirlenmesi için yerel seçimlerin ilk turu 17 Ekim'de gerçeklestirilmisti.

Kaynak: AA