Evde Degilken Enerji Tasarrufu Yapmanizi Saglayacak Öneriler

Bursa, Balikesir, Yalova ve Çanakkale’de 5 milyon kisiye hizmet verenLimak Enerji Uludag Elektrik, 31 EkimDünya Tasarruf Günü kapsaminda enerji kullanimina yönelik tasarruf ve verimlilik önerilerinde bulundu.

Evde Degilken Enerji Tasarrufu Yapmanizi Saglayacak Öneriler
Normallesmenin baslamasi ile birlikte ofis ve okullara dönüs artarken evlerde geçirilen süreler de kisalmaya basladi.

Ancak evlerde geçirilen süreler azalsa da evlerdeki elektrikli cihazlarinenerji tüketimi devam ediyor. Iste,tüketiciler evde olmasalar bile küçükönlemlerleelektrik faturalarinda tasarruf saglamalarina yardimci olacak tüyolar:

En çok kullanilan cihazlardan biri olan buzdolaplari 7 gün 24 saat çalisiyor. Siz evden çiktiginizda bile enerji harcamaya devam ediyor. Bu nedenle ilk olarak tüketiciler A(+++) enerji sinifi buzdolabi kullanarak yüzde 50’ye kadar daha az bir enerji tüketimi gerçeklestirebilirler. Bunun yani sira duvar ile buzdolabi arasinda 10 cm mesafe birakilmasi, buzdolabinin daha verimli çalismasini, buzdolabi kapaginin sürekli açilmamasi enerjinin tasarruflu kullanilmasini saglar. Ayni zamanda yemek kaplarinin sicak olarak dolaba konulmamasi ve ideal sicaklik degerinin +4, derin dondurucuda -18 derecelerindesabit tutulmasida tasarruf saglatiyor. Buzdolaplarinin günes alacak yerlerden, firin radyatör gibi isi kaynaklarindan uzak mesafelerde konumlandirilmasi gerekiyor. Isi kaynaklarina yakin mesafelerde konumlandirilan buzdolaplarinin enerji tüketimi yüzde 25’e kadar artis gösterebiliyor.

Tüketiciler, televizyon, bilgisayar gibi elektrikli aletlerin uykukonumunda normal tüketimin yüzde 10 ile yüzde 20’si oraninda enerji harcamaya devam etmesi sebebiyle bu cihazlari uyku konumunda birakmayip güç tusundan kapatarak, tasarruf edebilirler. Alternatif bir yöntem olarak sürekli fiste takili kalan bu cihazlarin fisleri, anahtarli prizlere baglanilabilir, evden çikarken prizlerin tuslari kapatilabilir. Bu da cihazlarin fiste kaldigi sürece enerji kaybi yasanmamasina ve elektrik kesintisi gibi durumlarda cihazlarin herhangi bir hasar yasamamasini saglar.

Yikama süreçleri bittikten sonra kendiliginden kapanan bir makineye sahip degilseniz, disari çikarken makinelerinizi açik birakmamaniz gerekiyor. Çünkü makineniz bu asamada da elektrik harcamaya devam ediyor. Dolayisiyla bu durum da enerji tüketimlerinizi artiriyor.

Evde hatali yerlestirilen mobilyalar odalarin isisinin artmasina engel olarak, daha fazla enerji tüketimine neden oluyor. Bu nedenle mobilyalarinizi mümkün oldugunca radyatörlerin önünü kapatmayacak sekilde konumlandirmaniz gerekiyor.Evde degilken aydinlatmalarinizi kapatarak da enerji tasarrufu gerçeklestirebilirsiniz. Aydinlatmada LED lamba akkor lambaya göre yüzde 90’a kadar verimlilik sagladigi için tercihler LED lamba yönünde yapilmali.

Soguk havalarda isinma amaçli elektrikli cihazlarin tercih edilmesi elektrik sarfiyatini artirarak, faturalarin yükselmesinde büyük rol oynuyor. Limak Enerji Uludag Elektrik’in hazirladigi tüketim istatistiklerine göre; en fazla tüketim yapan cihazlardan biri elektrikli isiticilar. 2000 Watt’lik bir elektrikli isitici haftanin her günü günlük üç saat çalisma süresi ile bir aylik faturada 154 TL kadar ek bir maliyet olustururken, 150 Watt’lik kombiler ise haftanin her günü 3-5 saat çalistirildiginda ise bir aylik faturada ortalama 15 TL artisa neden oluyorlar. Tüketiciler, kombi gibi daha az tüketimli isinma türlerine yönelerek tasarruf edilebiliyorlar. Ayni zamanda kombilerin ortalama bir isi seviyesinde sabit tutulmasi ve düzenli bakim yaptirmak da tasarruf saglatiyor. Burada unutulmamasi gereken noktalardan birisi de kombilerin yalnizca dogal gaz degil, elektrik de kullandigi. Kullanicilar, tüketimlerini düsürmek için oda termostatlarini da tercih edebilirler. Bu cihazlar, oda isisini belirlenen derecede sabitledigi için ortam sicakligi bu derecenin altina düstügünde kombi çalismaya basliyor. Bu durum da daha fazla elektrik ve dogal gaz sarfiyati yapilmasinin önüne geçiyor. Dünya Saglik Örgütü’nün oturma odasi için koydugu standart sicaklik 21,diger odalar için ise 18 derecelerde. Cihazlar, bu sicaklikta sabitlenirse tüketiciler tasarruf edecektir.

Limak Enerji Uludag Elektrik’in Enerji Danismanim projesi ile de enerjinizi tasarruflu kullanmanin yollarini ögrenebilirsiniz. Tüketiciler, Limak Enerji Uludag Elektrik’in hayata geçirdigi ’Enerji Danismanim’ projesi ile ev ve is yerlerinde tasarruf ve verimlilik konusunda bilgi alabiliyorlar. Vatandaslar, ’www.limakuludag.com.tr ’adresi üzerinden Enerji Danismanim sayfasina ulasarak, evlerinde kullandiklari cihazlari adet, cihaz gücü, haftalik kullanim süresi ve sayisini kendi kullanim aliskanliklarina göre belirlediklerinde, olusacak enerji tüketimini ’kWh’ cinsinden hesaplayabiliyor ve faturalarina etki edecek tutari görebiliyorlar. Buzdolabi, firin, çamasir makinesi gibi beyaz esyalarin, televizyon gibi elektronik esyalarin enerji tasarrufunun nasil yapilacagi gibi konular hakkinda detayli bilgiye de ulasabiliyorlar.
Kaynak: İHA