Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi Sonrasi Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (4)

'Afganistan'dan çok yüklü bir göç dalgasi Türkiye için su anda görünmüyor. Içisleri Bakanligimizin resmi olarak rakami 300 bindir. Tedbirlerimizi aliyoruz ve bu noktada da böyle bir yüklü göçe kapilarimizi açma niyetinde degiliz' (AB'nin kendi ordusunu kurma tartismalari) Bu, olabilecek bir proje degil, mümkün degil'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Afganistan'dan çok böyle yüklü bir göç dalgasi Türkiye için su anda görünmüyor. Içisleri Bakanligimizin resmi olarak rakami 300 bindir. Tedbirlerimizi aliyoruz ve bu noktada da böyle bir yüklü göçe kapilarimizi açma niyetinde degiliz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi'nin yapildigi Nuvola Kongre Merkezi'nde basin toplantisi düzenledi, gazetecilerin sorularini yanitladi.

Erdogan'a, Daglik Karabag'in Ermeni isgalinden kurtarilmasinin ardindan Türkiye'nin Ermenistan'i da kapsayan bölgede barisi tesis etme çabalari ve ABD Baskani Biden ile Güney Kafkasya'ya iliskin bir degerlendirmesinin olup olmadigi sorusu yöneltildi.

Özellikle üzerinde durduklari bu bölgede altili bir yapilanmanin isabetli olacagi konusunu devamli islediklerini belirten Erdogan, bu kapsamda "Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Iran, Ermenistan ve Gürcistan, altili olarak böyle bir adimi atalim ve bu bölgeye barisi getirelim." dediklerini aktardi.

Erdogan, "Ve bu konuda Sayin Ilham Aliyev, zaten Ermenistan'la görüsmeyi yapip onlara böyle bir baris teklifini yapti bölge barisi ile ilgili. Tabii, Gürcistan'in biraz olumsuz yaklasimi var ama burada eger hepsinde de bir olumlu hava eserse yani burada böyle bir platform olusturulabilir. Bu platform olustugu anda da çok seri bir sekilde bir baris havzasina burasi dönüsür ve biz de Türkiye olarak bu konuda Ermenistan'la ilgili iliskileri çok daha net, açik ortaya koyariz ama bu arada tabii Gürcistan-Rusya arasindaki iliskileri de çok daha farkli bir hale getirmek yani olumlu istikamette söylüyorum, o da isimizi kolaylastiracaktir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Bunlarin da hemen hemen kahir ekseriyeti zaten böyle bir yapilanmaya sicak bakmiyor"

Cumhurbaskani Erdogan'a, AB'nin kendi ordusunu kurma konusunda üye ülkelerin genelkurmay baskanlarinin geçen hafta Belçika'nin baskenti Brüksel'de bir taslak metin hazirladigi hatirlatilarak "Birçok AB üyesi NATO'ya üye. AB, bu adimla bir bütünlük içinde daha fazla bagimsizlik hedefini ortaya koydu. Türkiye de NATO'nun bir üyesi. Sizin düsünceniz nedir bu fikre karsi?" sorusu yöneltildi.

Erdogan, bu soruya, "Yani bu olabilecek bir proje degil, mümkün degil. Çünkü sizin de ifade ettiginiz gibi yani su anda Avrupa Birligi üyesi ülkeler de dahil NATO ülkesi agirlikli ve bunlarin da hemen hemen kahir ekseriyeti zaten böyle bir yapilanmaya sicak bakmiyor. Baska bir seye gerek var mi?" yanitini verdi.

- "Afganistan'dan çok böyle yüklü bir göç dalgasi Türkiye için su anda görünmüyor"

Erdogan, "Afganistan'dan yeni bir göç dalgasi bekliyor musunuz Türkiye üzerinden Avrupa'ya? Eger bekliyorsaniz bunu nasil yönetirsiniz?" sorusuna karsilik, "Afganistan'dan çok böyle yüklü bir göç dalgasi Türkiye için su anda görünmüyor. Yani bizim resmi rakamlara baktigimiz zaman su an itibariyla 300 bin gibi bir rakam söz konusu. Bunlar resmi rakamlardir fakat farkli bazi kesimler sanki çok daha büyük rakamlar varmis gibi konusuyorlar. Içisleri Bakanligi'mizin resmi olarak rakami 300 bindir. Tedbirlerimizi aliyoruz ve bu noktada da böyle bir yüklü göçe kapilarimizi açma niyetinde degiliz." ifadelerini kullandi.

- Italya ile iliskiler

Cumhurbaskani Erdogan, Italya Basbakani Mario Draghi ile görüsmesi sonrasinda Italya ile iliskilerinin gelecegi hakkindaki düsüncesinin sorulmasi üzerine, "Bugün yaptigimiz görüsmelerden sonra da sunu gördüm; Yani Italya ile iyi seyler düsünüyorum. Bundan sonraki süreçte de basta savunma sanayi olmak üzere SAMP-T konusunda Fransa, Italya, Türkiye üçlüsü olarak bu konuda olumlu adimlar atacagiz ve bu olumlu adimlarla birlikte de aramizda su andaki ticaret hacmini çok daha yukarilara çikartmak durumundayiz. En az bir 30 milyar dolar gibi bir rakama ulastirmayi hedefliyoruz." dedi.

"Draghi ile kisisel iliskiniz nasil, en son ikili görüsmenizin sonrasinda ne diyebilirsiniz?" sorusu üzerine de Erdogan, "Gayet iyi." yanitini verdi.

- "Dogu Akdeniz hiç gündemimize gelmedi"

"ABD Baskani Biden, herhangi tansiyon düsürme girisiminde bulunacak mi Dogu Akdeniz havzasinda?" sorusu üzerine, Cumhurbaskani Erdogan, "Bugünkü görüsmemizde Dogu Akdeniz hiç gündemimize gelmedi. Gelmedigine göre demek ki Sayin Biden'in de su anda gündeminde degil, benim de gündemimde degil." yanitini verdi.

(Bitti)
Kaynak: AA