Cezayir, Fas Üzerinden Ispanya'ya Dogal Gaz Tedarikini Durdurma Karari Aldi

Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, Fas üzerinden Ispanya'ya dogal gaz tedarikini durdurma karari aldigi belirtildi.

Cezayir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, Tebbun'un, milli petrol sirketi Sonatrach ile Fas Elektrik ve Su Kurumu arasinda 2011'de yapilan ve 31 Ekim gece yarisi sona erecek sözlesmeyle ilgili bir rapor aldigi belirtildi.

Açiklamada, Fas'in "Cezayir'in birligini zedeleyen saldirgan davranislarinin göz önüne alinarak Tebbun'un, Fas'taki söz konusu kurumla ticari iliskinin kesilmesi ve Ispanya'ya dogal gaz tedarik edilmesini öngören sözlesmenin yenilenmemesi talimati verdigi kaydedildi.

Fas, konuya iliskin henüz açiklamada bulunmadi.

- Ne olmustu?

Cezayir, iliskilerinin on yillardir gergin seyrettigi Fas ile 24 Agustos'ta diplomatik temasini kesme karari aldigini duyurmustu. Cezayir'in Fas ile yasadigi bu gerilim bölgedeki enerji hatlarina da yansimisti.

Sonatrach, eylül basinda yaptigi yazili açiklamada, Cezayir'den Ispanya'ya uzanan boru hattinin kapasitesini kasimdan itibaren yilda 8 milyar metreküpten 10 milyar metreküpe çikaracagini açiklamisti.

Fas, Cezayir gazini Avrupa'ya tasimak için kullanilan 12 milyar metreküp kapasiteli Magrib dogal gaz boru hatti üzerinden hem geçis ücreti aliyor hem de gaz tedariki sagliyor.

Cezayir Enerji Bakanligindan 27 Ekim'de yapilan yazili açiklamada, Cezayir'in Ispanya'ya dogal gaz tedarik edilmesi konusunda alternatif hat (Medgaz) üzerinden güvence verdigi bildirilmisti.

Kaynak: AA