Kis Aylarinda Cilt Sagligina Dikkat

Kis aylarinda havalarin sogumasi ile ciltte bazi sorunlar olusmaya baslayabilecegini belirten Dermotoloji Uzmani Ümit Bostanci, soguk havalarda el, yüz, boyun, kulak gibi bölgeler iyi korunmali ve özellikle sik sik nemlendirilmesi gerektigini söyledi.

Kis Aylarinda Cilt Sagligina Dikkat
Soguk hava deride kurulugu artirarak farkli rahatsizliklara sebep olabilir. Onun için kis aylarinda cilt fazladan bir özen ister. Cildi yüzeyde saran yag tabakasi çevre ile insan derisi arasinda koruyucu bir bariyer olusturdugunu ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmani Ümit Bostanci, “Bu koruyucu bariyerin çesitli sebeplerle bozulmasi deriden su kaybini artirarak kuruluga ve dolayisiyla kasintiya sebep olur. Soguga bagli bazi deri hastaliklari da kis aylarinda ortaya çikar. Özellikle kuru cilde sahip kisiler sonbahar ve kis aylarinda vücuda nemlendirici kremler uygulamali ve deri yag bariyerini güçlendirmelidir” diye konustu.

Bol sivi tüketilmeli ve soguk hava sebebiyle deriden artan su kaybi dengelenmesinin önemli oldugunu belirten Bostanci, “Soguk havalarda el, yüz, boyun, kulak gibi bölgeler iyi korunmali ve özellikle sik sik nemlendirilmelidir. Çok sicak ve soguk suyla el ve yüz yikamamalidir. Ideal su sicakligi 35 derecedir. Çok sicak suyla dus alinmamali, banyoda çok yogun lif ve kese uygulamasi yapilmamali ve banyo sonrasi vücut nemlendirilmelidir. Özellikle karli havalarda yansiyan günes ultraviyole isinlari sebebiyle günes yanigi riski arttigindan mutlaka yüksek faktörlü günes koruyucu kremler uygulanmalidir. Deri yaslanmasinin önemli sebeplerinden olan sigara ve alkolden uzak durulmalidir. Peeling, dermapen veya çesitli lazer uygulamalari için günesin az oldugu kis aylari tercih edilmelidir. Özellikle dudaklar soguktan çok etkilenir ve asiri kurumaya egilimlidir. Dudaklar özellikle iyi nemlendirilmelidir. Banyoda klasik sabun veya dus jelleri yerine sabun içermeyen yikama barlari tercih edilebilir” dedi.

Kaynak: İHA