ABD'nin Oklahoma Eyaletinde 6 Yilin Ardindan Ilk Idam

ABD’nin Oklahoma eyaletinde 6 yil sonra ilk kez bir mahkum idam edilirken, mahkumun zehirli karisim enjekte edilmesinin ardindan olagandisi bir sekilde kustugu bildirildi.

ABD’nin Oklahoma eyaletinde 6 yilin ardindan ilk kez idam cezasi uygulandi. En son 2015’te bir mahkumun idam edildigi eyalette 60 yasindaki John Marion Grant adli mahkum zehirli igneyle infaz edildi. Bir cezaevi kafeteryasi çalisanini 1998 yilinda öldürdügü gerekçesiyle idam cezasina çarptirildigi belirtilen Grant’in zehirli karisimin ilk bileseni midazolam enjekte edilmesinin ardindan olagandisi bir sekilde kustugu bildirildi.

Diger 2 enjeksiyonun da tamamlanmasindan 15 dakika sonra bilincini kaybettigi ifade edilen Grant’in, 6 dakika sonra yerel saatle 16.21’de yasamini yitirdigi kaydedildi. Böylece Oklahoma’da, yanlis ilaç nedeniyle iptal edilen bir idam cezasi da dahil olmak üzere toplam 3 basarisiz girisimden bu yana ilk infaz gerçeklestirilmis oldu.

Öte yandan, Ölüm Cezasi Bilgi Merkezi kurulusundan Robert Dunham, idam sirasinda istifra etmenin olagandisi oldugunu söyledi.

Grant’i temsil eden avukatlardan biri olan Dale Baich de infazi "sorunlu" olarak nitelendirdi. Baich, "Eyalette sorunlu ölümcül enjeksiyon protokolünü ele almak için subat ayinda mahkemeye çikana kadar daha fazla infaz olmamali” diye konustu.

Oklahoma Ceza Dairesi ise Grant’in infazinin protokollere uygun olarak ve sorunsuz bir sekilde gerçeklestirildigini duyurdu.

Idam cezasina 1999’da çarptirildi

Çok sayida silahli soygun nedeniyle 130 yillik hapis cezasina çarptirilan Grant, cezasini çekmek için girdigi cezaevinde kafeterya görevlisi Gay Carter’i biçaklayarak öldürmüstü. Bunun üzerine 1999 yilinda Grant’e idam cezasi verilmisti.

Daha önce de sorun yasanmisti

Oklahoma’da 19 yasindaki bir kizi öldürdügü için idam cezasi verilen Clayton Lockett’in Nisan 2014’teki infazi da tam bir iskenceye dönüsmüstü. Oklahoma Eyalet Hapishanesi’nde zehirli karisimin enjekte edildigi Lockett tam 43 dakika can çekistikten sonra ölmüstü. Söz konusu olay, ülkede tartismalara yol açmisti.
Kaynak: İHA