'16. Uluslararasi Ayvalik Zeytin Hasat Festivali' Sona Erdi

Balikesir'in Ayvalik ilçesinde bu yil 16'ncisi düzenlenen "Uluslararasi Zeytin Hasadi Festivali" sona erdi.

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Ayvalik Belediyesi, Ayvalik Ticaret Odasi, Ayvalik Ziraat Odasi ile Ayvalik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi ortakliginda düzenlenen festival, Barbunun Çiftligi'nde zeytin hasadiyla sona erdi.

Balikesir Valisi Hasan Sildak, Balikesir'in Ege'den Marmara'ya uzanan topraklarinin bereketli oldugunu söyledi.

Sildak, Balikesir'in tarim, turizm, hayvancilikla kültürü birlestiren bir kent olma yolunda hizla ilerledigini belirterek, "'Balikesir'e tarimin baskenti, Türkiye'yi doyuran sehir' diyoruz. Bunun yani sira da sürekli gelisme ivmesi içinde olan kentimizde turizm yolculugumuzdan da sikça bahsediyoruz." dedi.

Balikesir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Birol Sahin Ayvalik'in Balikesir'in vitrini oldugunu ifade etti.

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Ayvalik temasiyla çikilan UNESCO yolunda hedeflerinin kalici listede yer almak oldugunu söyledi.

Zeytin ve zeytinyaginin Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul edildigini ifade eden Ergin, konusmasinis söyle sürdürdü:

"Kaz Daglari'ndan gelen poyraz rüzgariyla körfezde olusan iliman iklim kusaginin bulusma noktasindaki bölgeye has cografi konumuyla pek çok tarim ürününün yetistigi Ayvalik'imizda erken hasat dönemiyle birlikte zeytinlerin yaga dönüstügü müthis serüven basladi. Ayvalik'taki 2 milyon zeytin agacinin yarisi 200 yasin üzerinde. Ayrica bin 100 yasinda olgun, tescillenen bir anit agacimiz da bulunuyor. Zeytin agaçlari bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak. Zeytin ve zeytinyagi Türkiye'de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Özellikle Kuzey Ege Bölgesi'nde elde edilen zeytinyaglari kalite özellikleriyle hem yurt içinde hem yurtdisinda farkli bir öneme sahiptir. Ülkemizde Avrupa Birligi tarafindan tescillenmek üzere basvuru yapan yüzlerce ürün arasindan ilk 20'ye girebilen ilk ve tek zeytinyagi Ayvalik zeytinyagi oldu."

Konusmalarin ardindan festivalde emekleri geçenlere plaketleri dagitildi, protokol üyeleri tarafindan da sembolik zeytin hasadi yapildi.

Festival daha sonra "Dünya Miras Listesi Yolunda Ayvalik" konula panel ile devam etti. Küçükköy Halil Basyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi'ndeki panele, Prof. Dr. Abdullah Soykan, Doç. Dr. Serhan Ada, Dr. Berrin Akin, Ögretim üyesi Yasagül Ekinci konusmaci olarak katildi.

Kaynak: AA