AP, AB Komisyonuna Hukukun Üstünlügü Konusunda Görevini Yapmadigi Için Dava Açti

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi'nin (AB) yürütme organi olan Komisyonu, üye ülkelerin ortak bütçeden yararlanmasini AB hukukuna uyma sartina baglayan düzenlemeyi uygulamaya koymamasi nedeniyle dava etti.

AP'den yapilan yazili açiklamada, Baskan David Sassoli'nin talebi üzerine söz konusu davanin AB Adalet Divanina sunuldugu belirtildi.

Açiklamada, kosulluluk mekanizmasina iliskin düzenlemenin Aralik 2020'de kabul edildigi ve AB'nin, hukukun üstünlügünün tehdit altinda oldugu üye ülkelere ortak bütçeden yapilacak ödemeleri askiya almasina izin verdigi ifade edildi.

"Ancak Komisyon simdiye kadar bu mekanizmayi kullanmaktan kaçindi." ifadesi kullanilan açiklamada Sassoli'nin su sözlerine yer verildi:

"AB Komisyonunun tutarli bir sekilde hareket etmesini ve Baskan Ursula von der Leyen'in bu konuyla ilgili son Genel Kurul görüsmemizde söyledigini yerine getirmesini bekliyoruz. Sözler eyleme dönüstürülmelidir."

AP Yasal Isler Komitesi 15 Ekim'de bu dogrultuda bir tavsiye karari almisti.

Polonya ve Macaristan'in bazi eylemleri, AB içinde hukukun üstünlügü tartismalarini tetikliyor. Son olarak Polonya Anayasa Mahkemesi, AB anlasmalarindaki bazi maddelerin ülkenin anayasasina aykiri olduguna hükmetmisti.

Kaynak: AA