'Ceviz Deposu' Kirsehir'de Rekolte Artti

Kirsehir Ziraat Odasi Baskan Yardimcisi Seref Kaya: 'Geçen yil kuraklik ve don nedeniyle içlerinde siyahlasma olmustu ama bu sene çok temiz, kaliteli cevizlerimiz oldu. Bu yil 26 bin dekardan alinan 4 bin 700 ton ceviz rekoltesi çiftçimizi sevindirdi'

ABDULLAH YILDIZ - Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kirsehir'de bu sezon rekolte 4 bin 700 tona çikti.

Lezzeti ve ince kabuguyla ünlü Kaman cevizi basta olmak üzere Kirsehir'de ceviz hasadi tamamlandi. Kalitesi ve iriligine göre kilogrami 30 ila 45 liradan alici bulan ceviz, geleneksel yöntemlerin yani sira modern makinelerde kurutularak depolara kaldirildi.

Geçen yil ilkbahardaki zirai don nedeniyle sikinti yasayan üreticiler, bu yil yüksek rekolte sayesinde sevindi.

Kirsehir Tarim ve Orman Müdürü Duran Seçen, AA muhabirine, iklim ve toprak yapisi dolayisiyla farkli lezzet ve aromaya sahip Kaman cevizi basta olmak üzere kentte yetistirilen cevizin ilgi gördügünü söyledi.

Bu yil 26 bin dekarda dikili agaçlardan yaklasik 4 bin 700 ton ürün alindigini dile getiren Seçen, geçen yil zirai don nedeniyle il genelinde 3 bin 200 ton ceviz yetistirildigine dikkati çekti.

- Tüm ilçelerde ceviz üretimi yayginlasiyor

Kirsehir Ziraat Odasi Baskan Yardimcisi Seref Kaya da bu yil geçen yila göre cevizin iç dolgunlugu ve renginin iyi oldugunu ifade etti.

Kentteki 26 bin dekarlik ceviz bahçesinin yaklasik 20 bin dekarlik kisminin Kaman'da oldugunu, Mucur'da da 2 bin 500 dekarda ceviz yetistirildigini anlatan Kaya, tüm ilçelerde üretimin yayginlastigini söyledi.

Kaya, "Geçen yil kuraklik ve don nedeniyle içlerinde siyahlasma olmustu ama bu sene çok temiz, kaliteli cevizlerimiz oldu. Bu yil 26 bin dekardan alinan 4 bin 700 ton ceviz rekoltesi çiftçimizi sevindirdi. Cevizde verim yüksek." diye konustu.

Ceviz üreticisi Necip Ülker de Mucur'daki 70 dekarlik bahçesinde yerli ve yabanci türlerde 1400 ceviz agacinin bulundugunu, yaklasik 7 ton ürün aldigini ifade etti.

Rekolteden memnun oldugunu belirten Ülker, "Bahçemizin yasina göre iyi verim aldik. Kaman'dan sonra Mucur ilçesi de artik cevizde iddiali hale gelmeye basladi. Etrafta 100 yasini geçkin çok sayida ceviz agaci var. Geçmisten gelen üretim anlayisi yerine artik kapama ceviz bahçeleri yayginlasmaya basladi." dedi.
Kaynak: AA