Biontech, Senegal Ve Ruanda'da Asi Üretim Tesisi Kuruyor

Tesislerin insasina gelecek yil ortasi baslanacak.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi üreticisi, Alman biyoteknoloji firmasi BioNTech, Ruanda ve Senegal ile mRNA asisi üretim tesislerinin insasi için anlasma imzaladi.

Firmadan yapilan açiklamaya göre, Ruanda'nin baskenti Kigali'de imzalanan anlasma kapsaminda, BioNTech, gelecek yilin ortasinda, Ruanda ve Senegal'de mRNA tabanli sitma ve tüberküloz asisi üretim tesislerinin insasina baslayacak.

Dünya Saglik Örgütü Bölge Direktörü Matshidiso Moeti, bu anlasmanin yalnizca kamu sagligi için degil ayni zamanda ekonomik kalkinma için de çok önemli oldugunu kaydetti.

BioNTech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortagi Prof. Dr. Ugur Sahin tarafindan yapilan açiklamada da amaçlarinin Afrika Birligi bünyesinde asi gelistirerek, Afrika'da sürdürülebilir asi kapasitesine ulasmak oldugu belirtildi.

Firma, Ruanda ve Senegal'de asi üretim merkezi kurma fikrini agustosta kamuoyuyla paylasmisti.

Afrika'daki ilk mRNA asisinin üretilecegi tesislerde, ilk etapta yillik 50 milyon doz Kovid-19 asisi üretilmesi hedefleniyor.

Afrika'da kullanilan asilarin yalnizca yüzde biri kitada üretilirken, Afrika Birligi 2040'a kadar bu orani yüzde 60'a çikarmak istiyor.

Kaynak: AA