TVBH Merkez Konseyi Baskani Eroglu Açiklamasi 'Veteriner Hekimler, Önemli Yükümlülükleri Bulunan Köklü Bir Geçmise Sahip'

Türkiye Veteriner Hekimler Birligi (TVHB) Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, “Veteriner hekimler, hayvan haklari ve hayvan refahi kapsaminda önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmise sahip” dedi.

Veteriner hekimlik mesleginin bilimsel egitim ve ögretimi Türkiye’de 179 yillik bir geçmise sahiptir. Veteriner hekimlik egitimi, dünyada ilk defa 1762 yilinda Fransa’da, 1842 yilinda da Türkiye’de veteriner hekimlik ögretiminin baslatilmasinda viral salginlar etkili oldugunu belirten Ali Eroglu, “Veteriner hekimlik tüm dünyada stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir. Covid-19 bir kez daha bu gerçegi gözler önüne sermistir. Bu önemine binaen gelismis ülkeler kaliteli ve yeterli bir egitim ve ögretim için gerekli önlemleri almaktadirlar” ifadelerini kullandi.

“Hayvan haklari ve hayvan refahi kapsaminda önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmise sahip”

Veteriner Hekim, hayvan sagligi ve hayvanlar üzerinde yapilacak tüm müdahalelerde tek söz ve eylem sahibi oldugunu vurgulayan Eroglu, “Koruyucu hekimlik hizmetleri ve hayvan islahi ile hayvanciligin gelismesine katkida bulunur. Hayvansal ürünlerin kontrolü ile tüm üretim ve pazarlama asamalarinda saglik ve kalite güvencesini saglayan gida güvenligi ve zoonoz hastaliklarla mücadele kapsaminda dogrudan halk sagliginin korunmasinda görev alir. Dogal hayatin, çevrenin ve nesli tükenmekte olan hayvanlarin korunmasinda aktif çalismalar yürüten, hayvan haklari ve hayvan refahi kapsaminda önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmise sahip, saygin bir kurumsal yapinin mensubudur” degerlendirmesini yapti.

Veteriner hekimligin, egitim ve ögretimde istenilen standartlari olmayan bir meslegin gelecek dönemlerde problemler çikartacagini belirten Ali Eroglu, çagin bilim ve teknolojisine göre normlari olusturmak ve egitimi bu çizgide tasarlamanin gerekliligini dile getirdi.

TVHB Ali Eroglu, egitim ve ögretimin Türkiye’de çagdas egitim sartlarina gelmesi gerektigini dile getirerek:

“Türk veteriner Hekimleri Birligi olarak hedefimiz, Meslegimizin sayginligi ile onurunu korumak, yüksek standardini ve sürdürülebilirligini devam ettirmek ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmak için kaliteli bir veteriner hekimlik egitim ve ögretiminin ülkemize kazandirilarak, iyi donanimlarla çagdas veteriner hekimlik uygulamasinin gerçeklestirilmesidir. Bu vesile ile veteriner hekimligi egitim ve ögretiminin 179. Yilini kutluyor, hocalarimiza tesekkür ediyor, ülkemiz, meslegimiz, meslek mensuplarimiz ve ögrencilerimiz için hayirlara vesile olmasini diliyor.”
Kaynak: İHA