Twitter'in Yapay Zekasi, Sag Egilimli Siyaseti Destekliyor

ABD merkezli sosyal paylasim sitesi Twitter'in yapay zeka programinin otomatik olarak sag egilimli siyasi görüslere daha çok yer verdigi bildirildi.

Twitter'in algoritmasinin, yapilan arastirmaya göre, sag egilimli siyasi partiler ve haber kuruluslarindan yapilan paylasimlari sol egilimden gelenlere göre daha görünür kildigi belirtildi.

Sosyal paylasim sitesinin yöneticisi Rumman Chowdhury, Twitter'in kullandigi yapay zeka teknolojisinin platform üyelerine nasil siyasi içerik önerdigini arastirirken bu kesfin yapildigini, ancak bunun nedeninin bilmedigini ve "cevaplamasi zor bir soru" oldugunu kaydetti.

Twitter, daha önce "muhafazakarlik karsiti önyargi" iddialariyla karsi karsiya kalmisti.

- 7 ülkenin 6'sinda sag siyaset öne çikiyor

Twitter, söz konusu sonuçlara ulasmak için ABD, Kanada, Ingiltere, Fransa, Almanya, Ispanya ve Japonya olmak üzere 7 ülkenin haber kuruluslarinin siyasi içerikli paylasimlarini inceledi.

1 Nisan ila 15 Agustos 2020 arasinda milyonlarca paylasimi analiz eden platform, 7 ülkenin 6'sinda sagci siyasetçiler tarafindan yapilan paylasimlarin, solcu siyasetçilerinkilerden daha çok öne çikarildigi gerçegiyle karsilasti.

Twitter nisan ayinda, kullandiklari formülün "kasitsiz zararlara" katkida bulunup bulunmadigini belirlemek için bir çalisma yürüttügünü açiklamisti.

Sosyal medya firmasi mayis ayinda ise platformda paylasilan görsel malzemeleri otomatik olarak kirpan yapay zekanin, beyazlarin siyahlara ve kadinlarin erkeklere tercih edilmesi gibi bir sorunu ortaya çikardigini açiklamisti.

Kaynak: AA