Milli Egitim Bakani Özer, Kosova'da Maarif Ve Elena Gjika Okullarini Ziyaret Etti

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kosova ziyaretinin ikinci gününde Kosova Uluslararasi Maarif Okullari ile Elena Gjika Ilkokulunu ziyaret etti.

Baskenti Pristine’deki Türkçe ve Arnavutça egitim veren Elena Gjika Ilkokulu ziyaretinde Özer’e Kosova Egitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakani Arberie Nagavci, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Baskani ve Kosova Bölgesel Kalkinma Bakani Fikrim Damka, Türkiye'nin Pristine Büyükelçisi Çagri Sakar ile KDTP milletvekilleri eslik etti.

Ögrencilere çanta hediye eden Özer, törendeki konusmasinda, iki günlük ziyarette heyetler arasi görüsmelerde Kosova ile egitim is birliklerinin gelistirilmesi konusunun ele alindigini söyledi.

Özellikle ögretmenlerin mesleki gelisim egitimleri ve Kosova'da robotik kodlama dijital altyapinin iyilestirmesi konularinda is birlikleri yapacaklarini belirten Özer, "Bu okulumuz Kosova'da kritik anlamlari olan bir okul. Hem Arnavutça hem de Türkçe egitim veriyor ve Pristine'nin en eski okullarindan bir tanesi. Dolayisiyla karsilikli is birligini gelistirmeyle ilgili iyi niyetimizin bir nisanesi olarak bu okulumuzun tüm dijital altyapisi, robotik kodlamadan animasyon ve dijital içerik gelistirmeye kadar, tüm laboratuvarlarin kurulmasini Milli Egitim Bakanligi olarak destek vermeye haziriz." dedi.

Egitimde Kosova ile is birligi yapmaktan ve yeni açilimlara yol almaktan duydugu memnuniyeti ifade eden Özer, "Eger uygun görürseniz 185 bilim ve sanat merkezimizdeki her bir güçlü alan ile ilgili laboratuvarlari bu okulumuzda kurabiliriz. Kosova'daki farkli sehirlerdeki ögrencilere de buraya gelip bu egitimleri almayla ilgili imkan sunulabilir." diye konustu.

Kosova Egitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakani Nagavci de hangi dilde egitim gördüklerini gözetmeksizin tüm topluluklara esit hizmet vermeye çalistiklarini söyledi.

Nagavci, "Kosova Cumhuriyeti Hükümeti olarak tüm vatandaslara esit firsatlar saglamakla ilgileniyoruz ve kararliyiz. Tüm topluluklarin çocuklarina esit firsatlar saglamak için bu yil ilk kez tüm ders kitaplarini tüm topluluklarin dillerine tercüme ettirdik ve her iki ülkeye de fayda saglayacak ögretmenlerin teknoloji, yüksek ögrenim gibi alanlarda mesleki gelisimlerinde deneyim alisverisini saglayan ortak bir anlasmayi, imzalanmasiyla resmilestirecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Tören kapsaminda, Kosova Yapay Zeka ve STEAM Merkezi Projesi konulu bir sunum da gerçeklestirildi.

- Maarif Okullarina ziyaret

Özer, Elena Gjika Ilkokulunun ardindan Kosova Uluslararasi Maarif Okullarini ziyaret etti.

Ziyaret sirasinda Özer’e, Türkiye’nin Pristine Büyükelçisi Çagri Sakar, Kosova Bölgesel Kalkinma Bakani ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Baskani Fikrim Damka ve diger yetkililer eslik etti.

Yetkililerden okulun çalismalari hakkinda bilgi alan Özer, burada kimya, biyoloji, resim ve müzik siniflarini gezdi, ögrencilerle sohbet etti.

Iki günlük Kosova ziyareti sirasinda Özer, dün Prizren ile Mamusa sehirlerini ziyaret etmis, bugün de Kosova Basbakani Albin Kurti ve Egitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakani Arberie Nagavci ile bir araya gelmisti.

Kaynak: AA