Macron'dan, Hukuka Saygi Göstermemesi Halinde Polonya'ya 'Olasi Baski' Uyarisi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, "Sahip oldugumuz baski araçlarini kullanmamak için hukuka saygi gösterilmesi konusunda Polonya hükümetinden somut adimlar bekliyoruz." dedi.

Macron, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi'nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Akaryakit, elektrik ve dogal gaz fiyatlarindaki artisa karsi Fransa'da bazi önlemler aldiklarini ifade eden Macron, buna iliskin kisa ve uzun vadede çözüm bulunmasi gerektigini söyledi. Bu artislarin Avrupa'nin genelinde söz konusu oldugu aktaran Macron, bu ücretlerin gelecek aylarda da yüksek olmaya devam edecegini kaydetti.

Macron, enerji alaninda bagimsizligin kazanilmasinin önemli oldugunu, bu konuda nükleer enerjinin gelistirilmesine ihtiyaç duyduklarini belirtti.

Polonya Anayasa Mahkemesinin "ulusal yasalarin bazi AB kanunlarindan üstün olduguna" iliskin kararini degerlendiren Macron, bu konuya Avrupa'nin hukukun üstünlügü degil yarginin bagimsizligi açisindan bakilmasi gerektigini vurguladi.

Macron, "Yarginin bagimsizligina ve tarafsizligina saldiriya karsi dikkatli olmaliyiz. Bu degerleri ve hukuk devletini sorgulamak Avrupa projesinin temellerini sorgulamak anlamina gelir." dedi.

AB ülkelerin Polonya ile yasanan sorunu diyalog ile çözmesi gerektigine isaret eden Macron, "Sahip oldugumuz baski araçlarini kullanmamak için hukuka saygi gösterilmesi konusunda Polonya hükümetinden somut adimlar bekliyoruz." ifadesini kullandi.

Macron, AB ülkelerindeki hakimlerin bagimsiz olmasi gerektigini kaydetti.

AB'nin ticari stratejisinin iklim politikasindan bagimsiz olarak degerlendirilemeyecegini belirten Macron, Avrupa'da sirketleri dolara karsi korumak için avronun uluslararasi kullaniminin gelistirilmesi gerektigini dile getirdi.

Kaynak: AA