BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen Açiklamasi 'Bugünkü Görüsmeler Büyük Bir Hayal Kirikligiydi'

'(Suriye Anayasa Komitesi toplantilarinin 6. turu) Elde etmeyi umdugumuz seyi basaramadik. Yeni bir metin sunmamaya karar veren hükümet delegasyonuydu'

Birlesmis Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi toplantilarinin altinci turunun hayal kirikligiyla sonuçlandigini ve Komite toplantilarina bu sekilde devam edemeyeceklerini belirterek, "Elde etmeyi umdugumuz seyi basaramadik. Yeni bir metin sunmamaya karar veren hükümet (Bessar Esed rejimi) delegasyonuydu." dedi.

Suriye Anayasa Komitesinin 45 kisilik yazim kurulunun altinci tur toplantilari, BM Cenevre Ofisi'nde sona erdi.

Esed rejimi, sivil toplum kuruluslari ve Suriye muhalefeti temsilcilerinden 15'er kisinin olusturdugu anayasanin yazimindan sorumlu "küçük grup"un üyeleri, TSI 16.30'dan itibaren BM yerleskesinden ayrilmaya basladi.

Iki oturum halinde düzenlenen son gün toplantilarinin ardindan Özel Temsilci Pedersen basin toplantisi düzenledi.

18 Ekim'de baslayan altinci turda hangi basliklari anayasa metnine dönüstürmeleri ve anayasa metnini kimlerin sunmasi gerektigine dair müzakerede bulunduklarini belirten Pedersen, "Iki es baskan, toprak bütünlügü ve egemenlik ilkeleri üzerinde anlastilar. Sali günü muhalefetin ordu, güvenlik ve istihbarat konulu bir anayasa taslagi sunmasina karar verildi. Üçüncü gün, hukukun üstünlügü taslaginin üçüncü delegasyon tarafindan sunulmasina karar verildi. Dördüncü gün, hükümet tarafindan terör ve asirilikla ilgili metnin sunulmasina karar verildi." dedi.

- Rejime tepki

Pedersen, hafta boyunca toplantilarda inis ve çikislar oldugunu ifade ederek sunlari kaydetti:

"Bugün müzakere ettigimiz ilkeleri öne çikarmaya odaklanacak ve geçici bir anlasmaya veya en azindan bazi konularda ittifak etmeye ve neleri kabul etmedigimizi kararlastirmaya odaklanacaktik. Bugünkü görüsmeler büyük bir hayal kirikligiydi. Elde etmeyi umdugumuz seyi basaramadik. Nasil bir fikir birligine varilacagi konusunda iyi istisarelerimiz olabilirdi fakat süreci nasil ilerletecegimiz konusunda dogru bir anlayistan mahrum kaldik. Yeni bir metin sunmamaya karar veren hükümet delegasyonuydu."

Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi toplantilarinin bir sonraki turunun tarihinin de belirlenemedigini söyledi.

Öte yandan, rejim heyetinin es baskani hukukçu Ahmed Kuzbari, AA muhabirinin, "Altinci turda olumlu bir sonuç çikti mi?" sorusuna, "Hayir bu turda da çikmadi." karsiligini verdi.

Kaynak: AA