Saglik Bakani Koca, Kovid-19 Salginina Iliskin Uyarilarda Bulundu Açiklamasi

'Ikinci doz ve hatirlatma dozu asilarinin zamani gelen çok sayida vatandasimiz var. Vakit kaybetmeden asilarini tamamlamalari gerekmektedir' 'Yeni dönemde virüsün daha ziyade gençler üzerinden yayildigi biliniyor. Bu nedenle hem saglikli bir egitim ortami olusturmak hem de aile çevrelerini korumak için asilarini yaptirmalidirlar' '65 yas üstü salginin ilk döneminde kisitlamalara ciddiyetle uydu. Su anda bir kisitlama bulunmuyor ama risk grubunda olduklarini unutmamalidirlar'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kovid-19'la mücadele kapsaminda ikinci veya hatirlatma dozu zamani gelenlerin vakit kaybetmeden asilarini tamamlamalari gerektigini belirtti.

Bakan Koca, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, Kovid-19 vakalarinin yas ortalamasinin düstügüne, yaklasik yarisinin 30 yasin altinda olduguna dikkati çekti.

Asilama sayesinde hastane kapasitesine iliskin sikinti bulunmadigini kaydeden Koca, yogun bakim üniteleri ile servislerde yatan Kovid-19 hastalarinin çogunlugunu halen yaslilar ve kronik hastalarin olusturdugunu ifade etti.

Koca, gençlerin, çok daha az oranda hastalansalar da büyüklerine karsi sorumluluklari oldugunun altini çizerek, söyle devam etti:

"Yeni dönemde virüsün daha ziyade gençler üzerinden yayildigi biliniyor. Bu nedenle hem saglikli bir egitim ortami olusturmak hem de aile çevrelerini korumak için asilarini yaptirmalidirlar. 65 yas üstü salginin ilk döneminde kisitlamalara ciddiyetle uydu. Su anda bir kisitlama bulunmuyor ama risk grubunda olduklarini unutmamalidirlar. Asilarini tamamlamalari ise hayati derecede önemlidir. Asi, eger tamamlanmamis ise saglayacagi koruma sinirlidir."

Toplum bagisikligi elde edilene kadar virüsün yayiliminin devam edecegini belirten Koca, "Su an, asilanma oraninin seviyesi asi olmayanlar için güvence degildir. 'Nasilsa baskalari asi oldu ben olmasam da olur' düsüncesi yanlistir. Asi, birinci derecede, asi olan kisileri koruyor. Ikinci doz ve hatirlatma dozu asilarinin zamani gelen çok sayida vatandasimiz var. Vakit kaybetmeden asilarini tamamlamalari gerekmektedir. Bu, önce kendileri sonra tüm toplum için hayati önemde bir davranistir. Salginla mücadelede sagliginiz için kararli ve israrciyiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA