NATO Savunma Bakanlari Toplantisinin Ilk Gün Oturumlari Tamamlandi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: 'Özellikle ABD ve diger müttefiklerin gerektiginde Afganistan'daki terör gruplarini uzaktan vurma imkani bulunuyor' 'Rusya'nin Karadeniz'de saldirgan tavrini gördük. Bu yüzden bölgede kara, hava ve deniz mevcudiyetimizi artirdik. Sadece mevcudiyet artirimiyla degil, ayni zamanda gerektiginde hizlica kuvvet gönderme kabiliyeti dahil daha fazla ne yapabilecegimizi sürekli degerlendiriyoruz' 'Avrupa'ya karada konuslu yeni nükleer füze yerlestirme niyetimiz bulunmuyor'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin savunma bakanlarinin yeni ve kapsayici bir savunma planini onayladigini, ittifakin kabiliyet hedefleri üzerinde uzlastigini, Rusya ve Afganistan gibi konulari ele aldiklarini belirterek, "Özellikle ABD ve diger müttefiklerin gerektiginde Afganistan'daki terör gruplarini uzaktan vurma imkani bulunuyor." dedi.

Stoltenberg, Belçika'nin baskenti Brüksel'deki NATO karargahinda düzenlenen NATO Savunma Bakanlari Toplantisinin ilk gününün bitiminde gazetecilerin sorularini yanitladi.

Ilk günkü oturumlarda caydiricilik ve savunma durumunu ele aldiklarini aktaran Stoltenberg, daha karmasik ve rekabetçi bir dünyaya uyum saglamaya çalistiklarini söyledi.

Bakanlarin bugünkü toplantida krizlerde ve çatismalarda NATO'yu savunacak kapsayici yeni bir plani onayladiklari bilgisini veren Stoltenberg, buradaki amacin dogru kuvvetleri dogru zamanda dogru yerde konuslandirmak oldugunu kaydetti.

Stoltenberg ayrica, bakanlarin ittifakin kabiliyet hedefleri üzerinde uzlastigini, bunun NATO Savunma Planlama Sürecinin parçasi oldugunu ifade etti.

- Avrupa'ya yeni nükleer füze yok

Rusya'nin füze sistemleri tehdidine verilebilecek karsiliklari ele aldiklarinin, Rusya'nin istikrarsizlastirici tavrini NATO'nun tekrarlamayacaginin altini çizen Stoltenberg, sunlari söyledi:

"Avrupa'ya karada konuslu yeni nükleer füze yerlestirme niyetimiz bulunmuyor. Bu tehditlere karsilik vermek için dengeli bir siyasi ve askeri paket uyguluyoruz. Bu, hava ve füze sistemlerimizde ciddi iyilestirmeleri, 5. nesil savas uçaklariyla konvansiyonel imkanlarimizin güçlendirilmesini, tatbikatlarimizin ve istihbaratimizin uyumlandirilmasini ve nükleer caydiriciligimizin etkinligi ile hazir tutulmasinda iyilestirmeleri içeriyor."

- "Terör gruplari uzaktan da vurulabilir"

Bakanlarin bugün Afganistan'i da konustugunu aktaran Stoltenberg, NATO'nun ülkeden çekilmesinden çikarilacak dersler konusunda görüs alisverisi yapildigini, ders çikarma sürecinin devam ettigini, Afganistan'in yeniden terör yuvasi olmasina karsi tetikte olacaklarini bildirdi.

Stoltenberg, "Özellikle ABD ve diger müttefiklerin gerektiginde Afganistan'daki terör gruplarini uzaktan vurma imkani bulunuyor. Bu da terör saldirisi planladigini, düzenledigini gördügümüz terör gruplarini vurmak için sahada binlerce asker bulundurmak zorunda olmadigimiz anlamina geliyor." diye konustu.

Taliban'i insan haklari, terörün yeniden canlanmasi ve sivil toplum kuruluslarinin güvenli geçislerin saglanmasi konularindan sorumlu tutacaklarini vurgulayan Stoltenberg, ülkeden tahliye edilen Afganlarin yeniden yerlestirilmelerinin de toplantida konusuldugu bilgisini verdi.

Stoltenberg, Afganistan'dan tahliyelerde Türkiye, ABD, Norveç, Ingiltere, Almanya gibi müttefiklerin önemli rol oynadigini söyledi.

- AB'nin savunma çabalari

Stoltenberg, AB ülkelerinin savunmada kendi imkanlarini artirmasi konusundaki soru üzerine, "Kuvvetlerin hazir tutulmasi, yeni imkanlar saglanmasi gibi konularda AB'nin savunma çabalarini memnuniyetle karsiliyorum." diye konustu.

NATO ile AB arasinda rekabet bulunmadigini, AB'nin çabalarinin NATO'yu tamamlayici oldugunu belirten Stoltenberg, "Önemli olan sudur. Kuvvetlerin hazirliginin artirilmasi, bunlarin ulusal misyon ve operasyonlarin yani sira NATO operasyon ve misyonlari için de hazir tutulmasi anlamina gelmektedir." ifadesini kullandi.

Stoltenberg, Avrupa ile Kuzey Amerika arasinda çatlak olup olmadigi ve AUKUS ortakligi hakkindaki degerlendirmesinin sorulmasi üzerine de sunlari söyledi:

"Müttefikler arasinda bazen ikili farkliliklar, anlasmazliklar olabilir ancak NATO her zaman ana görev üzerinde birlesme, birlikte çalisip ittifaki güçlendirme imkanina sahiptir. Asya Pasifik'te gördüklerimiz, Çin'in yükselisi gibi gelismeler Avrupa ve Kuzey Amerika'nin NATO içinde birlikteligini daha da önemli kilmaktadir."

- Karadeniz

Stoltenberg, ABD Savunma Bakani Lloyd Austin'in Brüksel'deki toplantiya Karadeniz bölgesinden geldiginin hatirlatilarak, "NATO'nun bölgede daha fazla gücünü görebilir miyiz?" sorusuna söyle karsilik verdi:

"Karadeniz'de mevcudiyetimizi artirdik. Çünkü Karadeniz NATO için stratejik önem tasimaktadir. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan olmak üzere 3 önemli NATO müttefikinin kiyisi bulunmaktadir. Gürcistan ve Ukrayna gibi iki önemli ortagimiz var. Kirim'in yasa disi ilhaki ve Rusya'nin Karadeniz'de saldirgan tavrini gördük. Bu yüzden bölgede kara, hava ve deniz mevcudiyetimizi artirdik. Sadece mevcudiyet artirimiyla degil, ayni zamanda gerektiginde hizlica kuvvet gönderme kabiliyeti dahil daha fazla ne yapabilecegimizi sürekli degerlendiriyoruz."
Kaynak: AA