Gelibolu Tarihi Su Alti Parki Turizme Açildi

Çanakkale Tarihi Gelibolu Yarimadasi’nda 106 yil önce batan savas gemileri, Seddülbahir Kalesi’nde gerçeklestirilen görkemli bir törenle ‘Gelibolu Tarihi Su Alti Parki’ ismiyle turizme açildi.

Gelibolu Tarihi Su Alti Parki Turizme Açildi
Derinliklerinde pek çok hikaye saklayan Çanakkale’nin destansi batiklari, 1. Dünya Savasi temali ilk su alti parki özelligini tasiyor. 106 yil önce Seddülbahir Kalesi açiklarinda batirilan Ingiliz Kraliyet Zirhlisi ’HMS Majestic’in de aralarinda bulundugu 14 batik geminin gizemleri dalis meraklilarina açildi.

Ege ve Marmara denizlerinin bulusma noktasi olan ve sahip oldugu su alti hazineleri ile tüm dünyanin ilgisini çeken Gelibolu Tarihi Sualti Parki’nin Seddülbahir Kalesi’nde gerçeklestirilen görkemli bir törenle açilisi gerçeklestirildi.

Seddülbahir Kalesi’nde gerçeklestirilen lansman toplantisina Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Fransa Savunma Atesesi Albay Philippe Boulogne, Türkiye Su Alti Sporlari Federasyonu (TSSF) Baskani Prof. Dr. Sahin Özen, proje ekibi ve protokol üyeleri katildi.



“14 ayri dalis noktasi, 150 kilometrelik alanda bir su alti parkinin olustugu güzel bir destinasyon”

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan tören, Çanakkale klibinin izlenmesiyle devam etti. Daha sonra kürsüye gelen Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, “Çok kisa bir zaman içerisinde dünyanin en önemli dalis merkezi olacagina inandigimiz Çanakkale dalis merkezinin Gelibolu Tarihi Su Alti Parki’ni sizlerle hizmete açiyoruz. Çanakkale’de kara savaslarinin yani sira denizde de büyük bir savas olmustu, büyük bir mücadele olmustu. Iste o büyük mücadelenin sonucunda aslinda denizin altinda büyük bir tarih yatiyordu. Bir hazine yatiyordu. O batiklari yani 14 ayri dalis noktasi 150 kilometrekarelik alanda bir su alti parkinin olustugu güzel bir destinasyon ortaya çikmis oldu. Çanakkale dalisin merkezi olmaya aday, en güzel dalis destinasyonlarindan birisi olacaktir. Çünkü her dalis istasyonunda her dalis merkezinde tabii ki batiklar var degisik batiklar ama bizim Çanakkale’mizde her batigin bir hikayesi var. Her batigin her dalis noktasinin insanlara hatirasi var. Dolayisiyla buradaki bütün batigin bütün su altindaki envanterin insanlarimiza çok büyük hatiralar birakacagini düsünüyoruz. Burasi, Çanakkale Tarihi Alan hem Türkiye’de hem de dünyada bir bulusma noktasi olacak” dedi.



“1. Dünya Savasi’nin kültürel envanterini önümüze sunacak çalismanin arifesindeyiz”

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, Gelibolu Su Alti Tarihi Parki ile turizme yeni bir ivme kazandirdiklarini belirterek, “Alan Baskanimizin Kültür Bakanligimizin öncülügünde epey süreden beri hayalini kurdugumuz sehrimizin sadece üstünün degil altinin da müze oldugunu, kiymetli oldugunu gösteren çok farkli bir çalismanin esigindeyiz. Büyük bir batik envanteri var. 1. Dünya Savasindan bu yana bildigim kadari ile kültürel dalis etkinligin olmadigi bir dünyada yasiyoruz. 1. Dünya Savasinin kültürel envanterini bizim önümüze sunacak dalis imkani verecek çok farkli bir çalismanin arifesindeyiz” diye konustu.



“Çanakkale’de turizm adina tarih adina ne istersek var”

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan ise, "106 yil önce bu topraklarda büyük bir destan yazdik. Türk milletinin bagimsizligina vatanina olan bagliligini bunun için her türlü fedakarligi yapacagini canindan vazgeçecegine bu topraklarda sahit oldu. Burada yaptigimiz büyük mücadele ile büyük Türkiye’yi kurduk. Bizim, bu önemli olaylarin yasandigi topraklara gerekli degerin verilmesi gerekli çalismalarin yapilmasi konusunda üzerimize büyük bir sorumluluk düsmekte. Çanakkale’nin bu konudaki potansiyeli çok yüksek oldugu için bunun dünyada tanitilmasi ve pazarlanmasi da son derece önemli. Biz Kültür ve Turizm Bakanligi olarak yeni bir ürünü ortaya koyarak su alti dalis merkezini açmis oluyoruz. Dolayisiyla Çanakkale tarih açisindan, kültür açisindan, dalis turizmi açisindan önemli bir potansiyele sahip. Kis turizmi açisindan da önemli ürünleri barindiriyor. Çanakkale’de kayak turizmi disinda Çanakkale’de turizm adina tarih adina ne istersek var burada. Yeter ki, biz bunu çok güzel bir ürün haline getirelim. Dünyaya tanitimini yapalim. Dünyanin her bir bölgesinden buraya akin akin gelecek. Ve bunun daha da gelismesine ön ayak olacaktir” seklinde konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan 14 ayri batik geminin video sunumu yapildi. Daha sonra ise Antalya Devlet Opera ve Balesi ’Venice Enseble’ Grubu sahne aldi.
Kaynak: İHA