Türkiye Gelecegin Muharebe Ortamina Hazirlaniyor

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir: 'Türkiye ürettigi platformlar ve alt sistemlerinin yetenekleri sayesinde savunma sanayisinde artik bir pazar degil, aktör konumuna dönüsmüstür' 'Gelecegin muharebe ortaminin en önemli unsuru olacagini düsündügümüz, sürü insansiz havakaradeniz araçlari, büyük veri, siber güvenlik ve uzay, uydu teknolojileri, yapay zeka ve robotik, insansiz kara ve deniz araçlari, lazer ve elektromanyetik silahlar gibi konularda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Artik Türkiye’nin savunma sanayisinde dünyanin gerisinde kalma lüksü olmadiginin bilinciyle hareket ediyoruz'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Türkiye'nin ürettigi platformlar ve alt sistemlerinin yetenekleri sayesinde savunma sanayisinde artik bir pazar degil, aktör konumuna dönüstügünü belirterek, gelecegin muharebe ortaminin en önemli unsurlari için de çalismalar yürüttüklerini bildirdi.

Defence Turkey Dergisi tarafindan Milli Savunma Bakanligi, Genelkurmay Baskanligi, Savunma Sanayii Baskanligi, Savunma ve Havacilik Sanayi Imalatçilar Dernegi (SaSaD) destegi ve ODTÜ Teknokent-Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi is birligiyle gerçeklestirilen Uluslararasi Gelecegin Askeri Konferansi etkinliginde, bu alanda dünya genelinde devam eden programlar ve teknolojik seviye ile sektörel kabiliyetler ele alindi.

Vefat eden Baykar Yönetim Kurulu Baskani Özdemir Bayraktar'in cenaze töreni dolayisiyla etkinlige katilamayan Ismail Demir, mesajlarini video ile iletti.

Askeri kabiliyetlerin, savunma teknolojilerinin ve savasa dair stratejilerin gelisiminin teknolojiyle dogrudan baglantili oldugunu ifade eden Demir, su degerlendirmede bulundu:

"Savasin yakin ve uzak gelecekte nasil cereyan edecegi, muhtemel çatisma ortam ve kosullari ile hasimlarin elde etmeleri muhtemel kabiliyetlerin önceden kestirilmesi, etkin bir savas gücü bulundurmak için sarttir. Gelecegin muharebe ortaminin en önemli unsuru olacagini düsündügümüz, sürü insansiz hava-kara-deniz araçlari, büyük veri, siber güvenlik ve uzay, uydu teknolojileri, yapay zeka ve robotik, insansiz kara ve deniz araçlari, lazer ve elektromanyetik silahlar gibi konularda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Artik Türkiye’nin savunma sanayisinde dünyanin gerisinde kalma lüksü olmadiginin bilinciyle hareket ediyoruz."

- Teknoloji sayesinde dünya rekabet gücü yarisinda

Dünyada her an gelisen teknoloji sayesinde büyük bir rekabet gücü yarisi yasandigini, bu yarisin en önemli aktörlerinden birinin de savunma alanindaki Ar-Ge ve inovasyon çalismalari oldugunu vurgulayan Demir, bu nedenle teknoloji odakli Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon stratejilerinin belirlenmesinin, teknoloji projelerinin yönetilmesinin Baskanlik için stratejik önem tasidigini söyledi.

"Küresel bir güç olma yolunda hizla ilerlemekte olan ülkemiz, savunma sanayisi alaninda da özellikle son yillarda ciddi bir atilim içinde." diyen Demir, bu dogrultuda yürütülen projelerle sanayinin gelistigini, ihracatin arttigini, bu alanda disa bagimliligin gün geçtikçe azaldigini dile getirdi.

Bu projelerin çiktilari olan platform ve sistemlerin sahada kullanildigini ve güvenlik güçlerinin görevlerini güvenle icra etmelerine yardimci oldugunu aktaran Demir, sunlari kaydetti:

"Bütün bu basarilar, basta Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in güçlü liderligi ve karar alma süreçlerindeki destegi ve savunma sanayisi ekosisteminin gayretleri sayesinde elde edilmistir. Bugün Türkiye ürettigi platformlar ve alt sistemlerinin yetenekleri sayesinde savunma sanayisinde artik bir pazar degil, aktör konumuna dönüsmüstür. Gelecegin teknolojilerine bugünden baslayan yolculugumuz sayesinde, yakin gelecekte bugünkü konumundan daha ileride olan bir Türkiye görecegimize olan inancim tamdir."
Kaynak: AA