Cumhurbaskani Basdanismani Topçu, Aliya Izzetbegoviç'in Ölüm Yildönümünü Unutmadi

Cumhurbaskani Basdanismani Yalçin Topçu, “Aliya Izzetbegoviç, Islam aleminin bilge lideri ve bütün insanligin izzetidir. Onu vefatinin seneyi devriyesinde rahmetle, minnetle, saygiyla ve sükranla aniyor, Cenab-i Haktan, cennetini ve cemalini nasip etmesini niyaz ediyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Basdanismani Topçu, Aliya Izzetbegoviç'in Ölüm Yildönümünü Unutmadi
Yugoslavya’nin parçalanmasindan sonra Sirplarin Bosnaklara karsi baslatmis oldugu soykirima karsi direnen ve nihayetinde mücadelesini zaferle taçlandiran Aliya Izzetbegoviç, vefatinin 18’inci yilinda Türkiye’de de rahmetle anildi.

Cumhurbaskani Basdanismani ve Uluslararasi Aliya Düsünce Dernegi Onursal Baskani Yalçin Topçu, Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaskani Aliya Izzetbegoviç’in ölüm yildönümünü unutmadi.

Topçu, 1995 yilinin Kasim ayinda Amerika Birlesik Devletleri’nin Ohio eyaletindeki Dayton kentine gitmeden önce Izzetbegoviç’in gelecek nesillere ders ve ibret niteliginde yaptigi su konusmayi hatirlatti:

“Her seye kadir olan Allah’a ant olsun ki köle olmayacagiz. Ben Avrupa’ya giderken kafam önümde egik gitmiyorum. Çünkü çocuk, kadin ve ihtiyar öldürmedik. Çünkü hiçbir kutsal yere saldirmadik. Oysa onlar bunlarin tamamini yaptilar. Hem de Bati’nin gözleri önünde, Bati medeniyeti adina. Nefrete nefretle cevap vermeyin. Bosna için nefret, çikmaz sokaktir. Nefret sadece bizim ruhlarimizi zedelemiyor, Bosna’nin özünü de zedeliyor.”

Topçu, “Bilge Insan” olarak da anilan Izzetbegoviç’in; savasta, siyasette, hayatin her alaninda ve en zor sartlarda dahi insan olmanin, vicdanin ve ahlakin timsali oldugunu vurguladi 1925 yilinda dünyaya gelen ve 78 yillik ömrüne pek çok basari sigdiran liderin insanlik tarihinin seref sayfasinda yerini aldigini belirtti.

Topçu, “Izzetbegoviç, destansi mücadelesiyle ‘Nizam ve Merhamet Medeniyetinin’ büyük evladi oldugunu bütün dünyaya göstermistir” ifadesini kullandi.

Hemen her firsatta “Ben bir Müslüman’im ve öyle kalacagim” sözleriyle teslimiyeti kabul etmeyen Izzetbegoviç’le ilgili Topçu, “Bilesmis Milletler Genel Kurulu ve ‘Derebeyi ve Sömürge Medeniyetinin’ Müslüman Bosnak halkini Avrupa’dan silmek için, bizzat isleyerek veya göz yumup seyrederek ortak olduklari ‘Insanlik Suçlarina’ ve orantisiz vahsi irkçi güçlerine ragmen, Türk milletinin ‘ruh ikizi kardesleri’ olan asil Bosnak halkina bagimsiz bir devlet birakmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA