Baskan Özgen'den, TKKP 27'Inci Genel Kurulu Sonrasi Degerlendirme

Bilecik Kent Konseyi Baskani Seyfi Özgen, katildigi Türkiye Kent Konseyleri Platformunun (TKKP) 27’inci genel kurulunda, iklim krizi politikalarinin üretilmesi ve uygulanmasinda merkezi ve yerel yönetim basta olmak üzere tüm paydaslarin sürece katilmalarinin saglanmasi konularina deginildigini söyledi.

Baskan Özgen'den, TKKP 27'Inci Genel Kurulu Sonrasi Degerlendirme
Bilecik Kent Konseyi Baskani Seyfi Özgen ve Bilecik Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Dedeoglu Edirne’de düzenlenen TKKP 27’inci genel kuruluna katildi.

Kurul sonrasi bir degerlendirme yapan Baskan Özgen, "Bizler için çok verimli geçen kurultayda Namik Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halim Orta, ’Iklim Krizi ve Kir’, Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Güler ’Iklim Krizi ve Kent’, MAREM’den Levent Artüz ’Iklim Krizi ve Denizler’ konulu sunumlarini gerçeklestirmislerdir. Iklimdeki degisimin krize evrilmesinin üretim tarzindan kaynaklandigi ortaya konmustur. Üç uzmanin da üzerinde durdugu en önemli nokta; iklim krizinin yikici etkilerinin artik uzak bir zamanda olmayacagi, gündelik hayatimizin içerisinde oldugu ve bir an önce harekete geçilmesi gerekliligidir. Konusmalarda iki ana eksen ortaya çikmistir; iklim krizine sebep olan üretim faaliyetlerinin toplumsal yarar lehine düzenlenmesi, iklim krizinden kaynaklanan afet gibi durumlarin risklerini en aza indirecek politikalarin üretilmesi. Derin deniz desarjlari, sanayi kirliligi, dogru yöntemlerle aritilmayip bertaraf edilmeyen atiklar, endüstriyel tarim uygulamalari, ranta dayali kentlesme politikalari gibi insan kaynakli uygulamalarin küresel isinma ve iklim krizinin temelinde yer aldigi vurgulanmistir. Bu baglamda Kyoto Protokolü, Paris Iklim Anlasmasi gibi uluslararasi sözlesmelerin uygulanmasi için ulusal ve yerel mekanizmalarin gelistirilmesi ve küresel isinmaya yol açan faaliyetlerin kisitlanmasi üzerinde durulmustur. Iklim krizinin sonuçlarinin izlenecegi milli kuraklik merkezinin kurulmasi, konvansiyonel tarim yerine onarici ve pulluksuz tarim uygulamalarinin yayginlastirilmasi, su kullaniminda farkindalik olusturrulmasi, iklim krizi politikalarinin üretilmesi ve uygulanmasinda merkezi ve yerel yönetim basta olmak üzere tüm paydaslarin sürece katilmalarinin saglanmasi konularina deginilmistir. Bu baglamda kent konseylerinin, iklim krizinin gerek sebeplerinin azaltilmasi gerekse de sonuçlariyla mücadelede sivil toplum üzerinden kilit rolde oldugu ortadadir" dedi.

Kaynak: İHA