Altinin Gram Fiyatinin Yükselmesi En Çok O Ürünü Etkiledi

Dünyaca üne sahip cografi isaretli Trabzon hazir bilezigine altinin gram fiyatinin 530 TL’lere yükselmesi ile birlikte talep azaldi.

Altinin Gram Fiyatinin Yükselmesi En Çok O Ürünü Etkiledi
Son günlerde altin fiyatinin yükselise geçmesiyle altina alim talebi azaltirken, bundan en çok etkilenin dünyaca ünlü Trabzon hasir bilezigi oldu. Trabzon’daki kuyumculardan Zekeriya Tonyali, 5-10 sene öncesinde hasir bilezige olan talep oldukça fazla iken bu dönemlerde altin fiyatinin yükselise geçmesiyle bu talebin yari yariya düstügünü belirtti.

Dünyadaki dalgalanmalardan en çok kuyumcularin etkilendigini ifade eden Tonyali, “Altin fiyatlarinda suan dalgalanma var. Dünyada olan bütün dalgalanmalar kuyumcular olarak bizi daha çok etkiliyor. Su an yaz mevsimine göre altinin gram fiyati 40-50 TL yükseldi, ilerleyen günlerde ne olacagi meçhul. Gelen müsterilerimizin genellikle yüzde 80’i yatirim amaçli külçe altin, burma bilezik gibi ürünleri daha çok tercih ediyor” dedi.



Talep yari yariya azaldi

Altin fiyatinin yükselmesiyle birlikte dünyaca ünlü Trabzon hasir bilezigine olan talebin azaldigina dikkat çeken Tonyali, “Altin yükseldikçe arz talep olayi da azaliyor. Hasir bilezik Trabzon’un medar-i iftari yani dünyada tek üretilen yer Trabzon. Deger bazinda altinin yükselmesiyle birlikte hasir bilezik yaptiranlarin sayisi yüzde 50 azaldi diyebilirim. Bir hasir takim ayarina göre 40 bin TL’den baslayip 70-80 bin TL’ye kadar çikabiliyor. 5-10 sene önce altin fiyatinin düsük olmasindan ötürü kuyumcuya gelenlerin çogu mutlaka hasir bilezik alirdi. Simdi hasir bilezige verdigi para ile dügün agirligini yapabiliyor, dolayisiyla talep azaldi” diye konustu.



Bir Arap turist, 100 Avrupali turistten daha iyi

Yöreye yaz aylarinda gelen Arap turistlerin ülkelerine dönmeleri ile müsterilerinin de azaldigina dikkat çeken Tonyali, bir Arap turistin 100 Avrupali turistten daha iyi oldugunu kaydetti.

Tonyali, “Iki yildir Arap turistler pandemiden dolayi pek gelmedi. Arap turistlerin altina meraki daha fazla. Bu yaz geldiler, sükürler olsun onlara bir seyler sattik. Onlarin gelmesi ülkemiz için esnaf için çok önemli. Avrupa ülkesinden 100 tane turist gelecegine 1 tane Arap turist gelmesi bizim için çok daha iyi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA