Palamut Olmayinca Deniz Salyangozuna Yöneldiler

Karadeniz’de bu sezon özellikle palamudun beklenenden az av vermesi balikçilari farkli arayislara yöneltti.

Palamut Olmayinca Deniz Salyangozuna Yöneldiler
Özellikle kiyi balikçilari bu sezon diger balik çesitlerinin yani sira agirlikli olarak palamutta umduklarini bulamayinca ihraç ürünü deniz salyangozuna yöneldi.

Trabzon’da bazi balikçilar Karadeniz’de yeterince balik avlayamadiklarindan özellikle son yillarda yogun bir sekilde ihraç edilen deniz salyangozuna yönelirken, ihraç edilen deniz salyangozu sayesinde hem kendilerinin hem de ülke ekonomisinin kazandigini söylediler.

Kiyi balikçilari olarak bu sezon özellikle palamudun olmayisi kendilerini olumsuz etkiledigini belirten balikçilardan Erkan Acuner, “Basta palamut olmak üzere diger balik çesitlerinin az olmasindan dolayi deniz salyangozuna yöneldik. Deniz salyangozu Karadeniz’de oldukça fazla, istilaci tür olarak biliniyor. Ihraç ürünü oldugu için ülke ekonomik katkisi var. Küçük balikçilar olarak bu sezon su ana kadar umdugumuzu pek bulamadik. Trabzon açiklarinda pek palamut olmadigi için biz de salyangozun pesine gidiyoruz. Sartlar uygun oldugunda günde 500 kilogram bazen de 1 tona kadar tutabiliyoruz. Sartlar kötü olursa 100-150 kilogram kadar tutuyoruz. Karadeniz’de Sinop’tan Hopa’ya kadar farkli yerlerde avciligi yapiliyor” dedi.

Kaynak: İHA