'Doganin Bekçileri' Kaçak Avcilara Göz Açtirmiyor

Sorumluluk alani Malatya, Kahramanmaras, Diyarbakir, Elazig, Batman, Sivas ve Tunceli olan Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlügü, 20202021 av sezonunda, kaçak avlandigi tespit edilen 1067 kisiye yaklasik 2 milyon lira idari para cezasi uyguladi Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük: 'Personellerimizle sahada kaçak avcilarla birebir mücadele ediyoruz. Drone ve fotokapanlarla teknolojiyi en iyi sekilde kullaniyoruz'

OKAN COSKUN - Malatya'da, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlügü ekipleri, dogal yasamin bozulmamasi amaciyla kaçak avcilarla etkin mücadele yürütüyor.

Daglik ve ormanlik alanlarda zorlu iklim sartlarinda sürdürülebilir yaban hayatini ve dogayi korumak amaciyla yogun çalisma yapan "doganin bekçileri", kaçak ve usulsüz avlananlara göz açtirmamak için sik sik denetim gerçeklestiriyor.

Sorumluluk alani Malatya, Kahramanmaras, Diyarbakir, Elazig, Batman, Sivas ve Tunceli olan Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlügü ekipleri, bölgedeki vatandaslari da dogal hayatin korunmasi noktasinda bilgilendiriyor.

Drone ve fotokapan gibi teknolojik aletlerin egitimini alan "doganin bekçileri" belli periyotlarda arazi araçlariyla hem sahada denetim gerçeklestiriyor hem de yaban hayvanlarinin, yiyecek bulmakta güçlük çektikleri dönemlerde beslenmelerine yardimci oluyor.

- "Drone ve fotokapanlarla teknolojiyi en iyi sekilde kullaniyoruz"

Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, AA muhabirine, 7 ilde sorumluluk alanlarindaki çesitli bölgelerde denetimlerini sürdürdüklerini söyledi.

Bölgelerinin biyoçesitlilik anlaminda zengin oldugunu ifade eden Çörtük, "Personellerimizle sahada kaçak avcilarla birebir mücadele ediyoruz. Drone ve fotokapanlarla teknolojiyi en iyi sekilde kullaniyoruz. Drone denetiminde geçen sezon Sivas'ta 4 kisiye yasal islem yaptik. Yine Kahramanmaras'ta fotokapana yakalanan kaçak avcilara islem yaptik." dedi.

- "1067 kisiye yaklasik 2 milyon TL ceza uyguladik"

Sahadaki personellere sik sik egitimler verdikleri anlatan Çörtük, egitimler sayesinde personellerin sürekli güncel kalmasini sagladiklarini belirtti.

Teknoloji sayesinde birçok alani kisa sürede denetleyebildiklerini anlatan Çörtük, söyle devam etti:

"2020-2021 av sezonunda 1067 kisiye yaklasik 2 milyon lira ceza uyguladik. Kaçak avcilara sahada göz açtirmiyoruz. Sahada 7/24 av koruma denetimini sürdürüyoruz. Jandarma bize çok büyük destek oluyor. Fahri av müfettislerimiz bize destek oluyor. Paydas kurumlarimizla beraber av koruma faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Biyoçesitlilik anlaminda zenginiz. Özellikle yaban hayvani konusunda geçen yil yapilan istatistikte yaklasik 4 bin yaban keçisi, çengel boynuzlu dag keçisi ve kizil geyik sayimi yaptik. Her yil alan tarama faaliyetlerini yürüterek bunlarin sayisinin da arttigini görüyoruz."

Yazihan ilçesinde görev yapan Ender Yildirir da sürekli sahada denetimler gerçeklestirdiklerini aktararak, kendilerine gelen ihbar sonrasinda en kisa sürede bölgeye ulastiklarini belirtti.

Denetimlerde drone ve fotokapani aktif bir sekilde kullandiklarini anlatan Yildirir, bölgedeki canli çesitliliginin devami için kaçak avcilara müsaade etmediklerini kaydetti.
Kaynak: AA