Çorum'un 'Mucize Bekir'i Basarilariyla Engellilere Ilham Veriyor

Serebral palsi (beyin felci) nedeniyle vücudunun büyük bölümünü kullanamayan Bekir Madan, bilgisayara baglandigi özel cihazla okuma yazma ögrendi ve açikögretim ortaokul ile lise egitimini tamamlayip üniversiteye basladi, bu süreçte tiyatro oyunu yazdi ve siir kitabi çikardi Bekir Madan: 'Engellilerle ilgili hayata geçirmek istedigim projeler var. Mesela hukuk okuyup, engellilerin haklarini savunmak istiyorum' Engelli Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Yüztgenç: 'Bekir sürekli kendini gelistirdigi için 'Mucize Bekir' ismini verdik ona. Çünkü kendisi gelisirken bizlere ve buradaki diger arkadaslarina ilham kaynagi oluyor. Bekir'in bu gibi davranislari diger arkadaslarina son derece güzel örnek oluyor'

KEMAL CEYLAN - Çorum'da serebral palsi (beyin felci) nedeniyle vücudunun büyük bölümünü kullanamamasina karsin bilgisayara baglandigi özel bir cihazla tahsil yapmasi, tiyatro oyunu yazmasi ve siir kitabi çikarmasi dolayisiyla çevresinde "Mucize Bekir" olarak anilan bedensel engelli Bekir Madan, gelisim hikayesiyle engelli bireylere örnek oluyor.

Denizli'de dünyaya gelen Madan, ögretmen babasinin mesleginden ötürü çesitli illerde yasadiktan sonra ailesiyle memleketi Çorum'a yerlesti. 2014 yilinda tanistigi Çorum Belediyesi Engelli Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile tekerlekli sandalyeyle sürdürdügü yasaminda yeni bir sayfa açan Madan, buradaki çesitli kurslarda kisisel gelisiminin temellerini atti.

Daha sonra ailesinin tesadüfen haberdar oldugu, bedensel engelli bireylerin bilgisayar kullanmasini saglayan aparatla bilgisayar kullanmaya baslayan Madan, kendi çabalariyla okuma-yazma belgesi aldiktan sonra açikögretim ortaokul ve lise egitimlerini tamamladi. 2020'de üniversite sinavini kazanip, sosyal hizmetler bölümü ikinci sinifta üniversite egitimine devam eden Madan, bu süreçte tiyatro oyunu ile onlarca siir kaleme aldi.

Yazdigi tiyatro oyunu, Engelli Egitim ve Rehabilitasyon Merkezindeki ögrencilerce sahnelenen Madan'in 120 siiri de Çorum Belediyesinin katkilariyla "Gönülden Kalbe" ismiyle kitaplastirilarak yayimlandi.

-"Hukuk okuyup engellilerin haklarini savunmak istiyorum"

Madan, AA muhabirine, duygularini siir yazarak ifade etmeye çalistigini, bunun yani sira kisisel gelisimi için sürekli çabaladigini söyledi.

Engelliler için birçok sey yapmak istedigini belirten Madan, "Engellilerle ilgili hayata geçirmek istedigim projeler var. Mesela hukuk okuyup, engellilerin haklarini savunmak istiyorum. Insanlarin bizim gibi engellilere karsi biraz daha duyarli olmasini istiyorum." dedi.

Emekli ögretmen Talip Madan da Bekir gibi bir çocugu oldugu için son derece mutlu oldugunu vurguladi.

Bekir'in bilgisayar kullanmaya baslamasiyla hayatinin degistigini dile getiren Madan, sunlari söyledi:

"Bekir'im ilkin gördügü rüyayi siirlestirmisti. Daha sonra annesi ameliyat olmak için Ankara'ya gitti ve 10 gün uzak kaldilar. Çok özlemis olacak ki annesine bir siir yazmis. Ben o siiri okudugumda Bekir'imin gerçekten siir yazabildigine inandim. Zamanla siir yetenegi gelisti, günden güne daha iyi siirler yazmaya basladi. Bekir'imin yazdigi siirlerin imla hatalarini düzelttik ve bugün 'Gönülden Kalbe' adini verdigimiz siir kitabi ortaya çikti. Belediyenin de yardimiyla kitap basildi, çok mutlu olduk. Bekir'in dedesi, yani benim babam sairdi. Ondan bazi yetenekler geçmis."

Engelli Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin oglunun hayatinda son derece olumlu degisikliklere neden oldugunun altini çizen Madan, "Sosyal hayata alisti, arkadaslariyla tanisti. Buradaki personel hakkiyla görevini yapan insanlar. Allah islerini rast getirsin. Bekir gibi bir çocuga baba olmaktan mutluyum. Bunlar bize Allah'in emanetidir. Bekir engelli diye hiçbir zaman yeise (karamsarliga) düsmedim, moralimi bozmadim. Allah bana saglik sihhat versin ki bu çocuga daha güzel hizmet edebileyim diye dua ediyorum." ifadelerini kullandi.

- "Mucize Bekir' ismini verdik ona"

Engelli Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Yüztgenç ise 2014 yilindan bu yana her yil ortalama 120 engelli ögrenciye sürekli egitim verdiklerini aktardi.

Bekir'in ilk geldigi günden itibaren gelisimini sürdürdügünü aktaran Yüztgenç, sunlari kaydetti:

"Bekir ile bilgisayar sinifinda okuma-yazma belgesi aldiktan sonra okul hayatina girdi. Bu süreçte düz yazi ile siir yazmaya basladi. Bekir geçen yil üniversiteyi de kazandi, su an sosyal hizmetler programi ögrencisi. Bunun yani sira 2015'te Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin düzenledigi proje kapsaminda tiyatro oyunu yazdi ve buradaki kardeslerimiz sahneledi. Son olarak Bekir'in yazdigi siirler belediyemizce kitap haline getirildi. Bekir sürekli kendini gelistirdigi için 'Mucize Bekir' ismini verdik ona. Çünkü kendisi gelisirken bizlere ve buradaki diger arkadaslarina ilham kaynagi oluyor. Bekir'in bu gibi davranislari diger arkadaslarina son derece güzel örnek oluyor."
Kaynak: AA