Ara Güler Vefatinin 3'Üncü Yilinda Beyoglu'nda Anildi

Usta fotograf sanatçisi Ara Güler, vefatinin 3’üncü yilinda Beyoglu’nda bulunan Ara Güler Sokagi’nda anildi. Düzenlenen anma törenine Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz ve usta foto muhabiri Coskun Aral da katildi.

Ara Güler Vefatinin 3'Üncü Yilinda Beyoglu'nda Anildi
Usta fotograf sanatçisi Ara Güler, vefatinin 3’üncü yilinda Beyoglu Ara Güler Sokagi’nda bulunan Ara Kafe’de anildi. Düzenlenen anma törenine Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz ve usta foto muhabiri Coskun Aral ile büyük ustanin ögrencileri ve sevenleri katildi.

Anma töreninde konusan Beyoglu Belediye Baskani Yildiz, “Bugün Türkiye’miz için, bu topraklar için önemli bir degerin vefatinin sene-i devriyesinde anmak üzere onun sevenleriyle, dostlari ve arkadaslariyla birlikte toplandik. Onun adini tasiyan ve fotograflarinin bulundugu kafede her yil burada bulusuyoruz. Her yil Istiklal Caddesi’nde onun fotograflarindan olusan ve onun fotograf makinesini hatirlatan siyah beyaz kareleri olusturuyorduk. Bu sekilde Ara Güler hocamizi Beyoglu Belediyesi olarak aniyorduk. Ara Güler her seyden önce bizim için bir Beyogluludur. Onu zamani durduran yönüyle ben bir tarihçi oldugunu düsünüyorum. Bu yil Büyüksehir Belediyemizden Istiklal Caddesi üzerinde tekrar ayni anma programini yapmak için izin istedik. Ama Büyüksehir Belediyesi buna izin vermedi. Beyoglu Ara Güler ile var olsun istiyoruz. Beyoglu Ara Güler’i unutmayacak. Bizler elimizden gelen gayreti gösterecegiz. Istiklal Caddesi’nde de, Beyoglu’nda da Ara Güler fotograflariyla, sevenleriyle, anilariyla hep yasatilacaktir. Tekrar ruhu sad olsun, Allah rahmet eylesin” diye konustu.

Ara Güler’in ölmeden bir gün önce kendisini aradigini söyleyen yarim asirlik dostu Coskun Aral ise, “Ara Güler’in yarim asirlik dostuyum, ögrencisiyim. Onu tanima imkanini daha çocuk yasta düsündüm ama firsatim 1977’de kanli 1 Mayis olayini yasadiktan sonra onun ögrencisi olarak devam etmekle oldu. Ara Güler bir fotograf sanatçisi, bir foto muhabiri olmanin yani sira iyi bir insandi. Yerel degerleri ulusal anlamda çerçeveledigi gibi evrenselligi bilen ve bunu yasatan bir insandi. Bugün evet ölüm yil dönümü fakat benim için gariptir. Vefatindan bir gece önce beni aramak istiyor. Ben Londra’daydim. Benle konusmak istedigini söyleyip, benimle görüntülü konusurken sesi çikmadi. Bir seyler anlatmak istiyordu. Ertesi gün geldigimde onu kaybetmistik ama onun dünyaya kazandirdigi bu kainata, güzel mavi gezegene kazandirdigi çok büyük degerler var. Iyi bir anlaticiydi ve anlattigi bütün olaylari fotografla süslüyordu. Benim gazetecilik tarafimi daha çok severdi. Muhabirlik ve belgeselci tarafimi severdi. Onunla beraber hem ülkemde hem dünyada pek çok anim var ama en önemli sey onun mizah tarafi. Dünyayi her zaman islik çalarak gezen, kendine ait izleri bulan bir gezgindi. Bir düs gezginiydi. Iyi ki vardi, iyi ki tanidim” dedi.

Kaynak: İHA