Mardin'de 'Ömerli Bag Bozumu Kültür Ve Sanat Festivali' Basladi

Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mahmut Demirtas: 'Ömerli ve diger ilçelerimizde üzümcülügü tesvik edecegiz. Özellikle fidan dagitimi yapacagiz. Belediye olarak yüzde 90 maliyetini biz karsilayacagiz'

Mardin'in Ömerli ilçesinde bagciligin tanitilmasi ve tesvik edilmesi amaciyla bu yil üçüncüsü düzenlenen "Ömerli Bag Bozumu Kültür ve Sanat Festivali" basladi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle ilçeye bagli kirsal Aliçli Mahallesi'nde gerçeklestirilen festivalde, yerli üzüm türleri tanitildi, pekmez ve pestil ve cevizli sucuk yapildi.

Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mahmut Demirtas, etkinlikte yaptigi konusmada, üretimin daha da artmasi için gerekli çalismalari yürüteceklerini söyledi.

Telli terbiye sistemini gelistireceklerini ve üreticilere fidan dagitacaklarini aktaran Demirtas, "Ömerli ve diger ilçelerimizde üzümcülügü tesvik edecegiz. Özellikle fidan dagitimi yapacagiz. Belediye olarak yüzde 90 maliyetini biz karsilayacagiz. Örnek baglar olusturacagiz. Amacimiz vatandaslarimizin daha fazla üzüm elde etmesini saglamak." diye konustu.

Huzur, birlik ve beraberlik içinde kaliteli ve aromali üzüm ve üzümden yapilan lezzetleri yapmaya devam edeceklerini aktaran Demirtas, herkesi bu ürünleri tatmaya davet etti.

Ömerli Belediye Baskani Hüsamettin Altindag ise ilçelerinde 65 bin dönüm alaninda 23 yerel üzüm çesidinin yetistigini belirterek, ortalama 37 bin ton rekolte aldiklarini aktardi.

Ekonomik, sosyal, kültürel ve tarimsal degerleri koruma altina alma, tanitma, gelistirme ve markalastirilma adina Kaymakamlik ve diger kurumlarla sahada olduklarini kaydeden Altindag, "Bu yil içeresinde yerel genli Karfoki sofralik üzümü çesidimizin cografi isaretini aldik. Diger yerel ürünlerle ilgili tescil islemlerimiz devam etmektedir." ifadelerini kullandi.

Aliçli Mahalle Muhtari Ekrem Erdogan da Mazrona üzümden yaptiklari pekmez, pestil ve sucuk gibi ürünlerin çok lezzetli oldugunu anlatti.

2 gün sürecek festivalin açilisina, Ömerli Kaymakami Abdullah Huzeyfe Çakmak, AK Parti Mardin Il Baskani Faruk Kiliç ve davetliler katildi.
Kaynak: AA