Lübnan'da Protestoculara Ates Açtigindan Süphelenilen Askere Sorusturma

Lübnan’in baskenti Beyrut’ta Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçilerinin 14 Ekim’de gerçeklestirdigi protestolar sirasinda göstericilere ates açtigindan süphelenilen bir asker hakkinda sorusturma baslatildi.

Lübnan’in baskenti Beyrut’ta, geçtigimiz yil Beyrut Limani’nda yasanan patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar’in görevden alinmasi için 14 Ekim Persembe günü protesto gösterisi düzenleyen Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçileri üstüne ates açilmasinin ardindan çikan çatismalarda 7 kisi hayatini kaybetmis, en az 30 kisi de yaralanmisti. Lübnan Ordusu yaptigi açiklamada, protestoculara ates açtigindan süphelenilen bir asker hakkinda sorusturma baslatildigini duyurdu.

Hizbullah ve müttefiklerinin Yargiç Bitar’in Beyrut Limani’ndaki patlamaya iliskin sorusturmaya devam etmesinin ülkeyi bölecegi yönündeki açiklamalarinin ardindan patlak veren siddet olaylari nedeniyle siddet olaylarini engellemek için sorusturmanin rafa kaldirilmasindan korkuluyor. Söz konusu endiseler devam ederken, Lübnan Adalet Bakani Henry Khoury, patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar’a destek niteliginde açiklamalarda bulundu. Bitar’in yaninda oldugunu ve yargicin davada istedigi kisiyi çagirma hakkina sahip oldugunu belirten Khoury, kendisinden sorusturmayi yürütmek üzere yeni bir yargiç atamasinin istenmedigini de sözlerine ekledi.

Olaylarla baglantisi oldugu düsünülen 19 kisi gözaltinda

Lübnan Ordusu tarafindan yapilan ilk açiklamada, Beyrut’ta meydana gelen silahli çatismalara karistigindan süphelenilen 9 kisinin gözaltina alindigini bildirilmisti. Daha sonra Lübnan medyasinda yer alan haberlerde, askeri yargi, ordu ve tüm emniyet birimlerinin silahli çatismalarla ilgili ön arastirma ve sorusturmalar yapmakla görevlendirildigi ifade edilmisti. Güvenlik güçlerine ellerine geçen bilgileri toplama, paylasma ve bölgedeki kameralari tarayarak silahli kisilerin kimligini tespit etme talimati verilmisti. Ilk sorusturma kapsaminda çatismalara karistigi tespit edilen 19 kisinin gözaltina alindigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA