Ellerde 150 Çesit Bakteri Bulunuyor, Sadece 30 Saniye Ile Birçok Hastaligin Önüne Geçilebilir

Kirikkale Il Saglik Müdürü Dr. Murat Agirtas, ellerde yaklasik 150 çesit bakterinin bulundugunu belirterek, sadece 30 saniyede uygulanabilecek dogru el yikama teknigi ile bulasici ve salgin pek çok hastaliga karsi önlem alinabilecegini ve insan sagiliginin korunmasina önemli bir katki saglanabilecegini söyledi.

Ellerde 150 Çesit Bakteri Bulunuyor, Sadece 30 Saniye Ile Birçok Hastaligin Önüne Geçilebilir
Kirikkale Il Saglik Müdürü Dr. Murat Agirtas, "15 Ekim Dünya El Yikama Günü" dolayisiyla yaptigi açiklamada, pandemi sürecinin toplumdaki hijyen uygulamalarinin önemli oldugunun altini çizerek, sadece el yikama ile ishal olgularinin sayisi yüzde 50, solunum yolu enfeksiyonu sayisi yüzde 25 oraninda azalmakta oldugunu aktardi.

"Ellerde yaklasik 150 çesit bakteri bulunmaktadir"

Hijyenin önemine dikkat çeken Agirtas, "Hijyen, saglikli ortamin korunmasi amaciyla her türlü hastalik etmeninin ortamdan uzaklastirilmasi olarak tanimlanabilir. El hijyeninde ise amaç; kimyasal ve fiziksel zararlilarin ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmalarin uzaklastirilmasini saglamaktir. Ellerde yaklasik 150 çesit bakteri bulunmaktadir. Saatte yaklasik 25 kez elimizi agzimiza, burnumuza, gözümüze götürdügümüzden hastaliklarin geçisinde eller çok önemli bir yer tutmaktadir. Sadece el yikama ile ishal olgularinin sayisi yüzde 50, solunum yolu enfeksiyonu sayisi yüzde 25 oraninda azalmaktadir. Dolayisiyla, hijyeni saglamada en temel kural, ellerin dogru yöntem ile yikanmasi olarak karsimiza çikmaktadir. El yikama, birey ve toplum sagliginin korunmasi açisindan basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafindan uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir. Enfeksiyon hastaliklarindan korunmada en etkili yöntem el temizligidir" dedi.



"Tedbirlerin basinda, yeterli el hijyeninin saglanmasi gelir"

El yikama, siradan ve günlük bir rutin olmasi nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konu olduguna deginen Agirtas, açiklamasinda sunlari kaydetti:

"Aslinda hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sagligini korumak ellerimizdedir. Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla tasinan mikroorganizmalar basit bir soguk alginligindan, Covid-19, SARS, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü pek çok hastaligin gelisimine neden olabilmektedir. Yüksek morbidite, mortalite ve tedavi maliyetine neden olan bu enfeksiyonlardan korunmaya yönelik tedbirlerin basinda, yeterli el hijyeninin saglanmasi gelir. Yeterli el hijyeni ayni zamanda, besin kaynakli hastaliklarin azaltilmasinda, okullarda siklikla görülen gastroenteritler, diski ile bulasan hastaliklar, parazit ve mantarlarin gelisiminin önlenmesinde de basit gibi görünmesine ragmen halen en etkili koruma yöntemidir."

"Akan su altinda, sabun ile mutlaka dogru yöntemle yikanmali"

Agirtas, "Elleri yemek hazirlamadan önce, yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, pismemis gidalara, bozulmus gida ve çöplere dokunduktan sonra, saçlar tarandiktan veya ellendikten sonra, toplumda ortak kullanilan araçlarin kullanimindan sonra kedi, köpek ve diger hayvanlara dokunduktan sonra, akan su altinda, sabun ile mutlaka dogru yöntemle yikanmali ve sonra da kurulanmalidir. Eller sadece su ile yikandiginda, mekanik etki ile görünür kir uzaklastirilmakta ancak tam bir hijyen saglanamamaktadir. Bu nedenle, el temizliginde su ile birlikte sabunun da mutlaka kullanilmasi gerekmektedir" ifadesini kullandi.

"Sadece 30 saniyede pek çok hastaliga karsi önlem alinabilir"

Dogru el yikama teknigi ile bulasici ve salgin hastaliklara karsi önlem alinabilecegini anlatan Agirtas, "Normal kati el sabunlari ve sivi sabunlar, meydana getirdikleri etkiler bakimindan benzerdir. Fakat, kati sabunlar kullanim sonrasi temizlenmedikleri takdirde kirlilik kaynagi olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle toplu yasanan yerlerde el temizliginde sivi sabunlarin kullanimi tercih edilmelidir. Etkin bir el hijyeni, her seferinde dogru yikama tekniginin uygulanmasi ile saglanabilir. Sadece 30 saniyede uygulanabilecek dogru el yikama teknigi ile bulasici ve salgin pek çok hastaliga karsi önlem alinabilir, kisisel ve toplum sagliginin korunmasina önemli bir katki saglanabilir" diye konustu.

Kaynak: İHA