ABD, Petrol Fiyat Tahminini Yukari Yönlü Revize Etti

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA), bu yil ve gelecek yila iliskin petrol fiyati tahminini yukari yönlü revize etti.

EIA'nin "Ekim 2021 Kisa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yil için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatinin 71,38 dolar olacagi tahmin edildi. Küresel petrol arzinin azalacagi ve bundan dolayi petrol stoklarinin da düsecegi öngörülerine dayandirilan bu rakam eylül ayi raporunda 68,61 dolardi.

EIA, Brent türü ham petrolün varil fiyatini gelecek yil için de yukari yönlü revize etti. Geçen ayki raporda 66,04 dolar olacagi öngörülen Brent petrolün varilinin gelecek yil 71,91 dolar olacagi tahmin edildi.

Raporda, OPEC+ üretici ülkeleri, ABD ve diger OPEC disi ülkelerdeki petrol üretiminin artmaya devam ederken küresel petrol tüketiminin azalmasinin halihazirda yüksek seyreden Brent türü ham petrol fiyatlarina gelecek yil yansiyacagi belirtildi.

Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatinin ise bu yil 68,48 dolar, gelecek yil 68,24 dolar olacagi tahmin edildi.

Bu yil OPEC'in günlük ham petrol üretiminin 5 bin varil azalarak yaklasik 26,42 milyon varil seviyesinde gerçeklesecegini öngören EIA, grubun 2022 üretiminin ise 28,36 milyon varil olmasini öngörüyor.

- 2022 ABD ham petrol üretim beklentisinde yükselis

EIA, ABD'nin bu yila iliskin günlük ham petrol üretim beklentisinde kisitli bir revizyona giderken gelecek yila iliskin tahminini yukari yönlü revize etti.

Ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yil yaklasik 11 milyon 2 bin varil seviyesinde olmasi bekleniyor. Söz konusu üretimin 2022'de ise 11 milyon 730 bin varil seviyesinde gerçeklesecegi öngörülüyor. Bu rakam geçen ayki raporda 11 milyon 720 bin varil olarak tahmin edilmisti.

Küresel petrol tüketiminin bu yil geçen yila göre yaklasik 5 milyon varil artisla günlük ortalama 97 milyon 470 bin varil, 2022'de ise 100 milyon 95 bin varil olacagi öngörülüyor.???????

Kaynak: AA