Fabrikalardan Dereye Salinan Kimyasal Atiklar Mahalledeki Seralari Kuruttu

Zonguldak’in Eregli ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) tesislerden derelere karisan zehirli atiklar nedeniyle üç mahallede vatandaslar magduriyet yasiyor. Vatandaslar, zehirli atiklar nedeniyle seralarinin kurudugunu, hayvanlarina su veremediklerini dile getirdi.

Fabrikalardan Dereye Salinan Kimyasal Atiklar Mahalledeki Seralari Kuruttu
Iddiaya göre, Eregli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) tesislerden birakilan zehirli atigin derelerdeki sulara karismasi nedeniyle ilçenin Hamzafakili, Topçali ve Bölücek mahalleleri sakinleri büyük magduriyet yasandi. Mahalle sakinleri, zehirli atiklarin OSB’deki bazi tesisler tarafindan özellikle aksam saatleri ile sabah 06.00-07.00 saatleri arasinda birakildigini öne sürerek, seralari kapatmak zorunda kaldiklarini ifade ettiler. Mahalle sakinlerinden Sezai Karatas, “Organize Sanayi Bölgesi kuruldugundan beri bu dere yüzünden ürünlerimizden verim alamiyoruz, seralarimizi sulayamiyoruz, hayvanlarimiza su veremiyoruz. Sadece bu derenin atiklardan temizlenmesini istiyorum. 5 tane seramiz vardi, 3 tanesini söktük, 2’si kaldi. Daha önce basvurumuz sonrasi kaymakamligin yardimi oldu, atiklar gelmiyordu. Bu dereden balik tutuyorduk, balik yiyorduk, yüzüyorduk, su içiyorduk ama fabrika atiklarindan dolayi ne su içebiliyoruz, ne balik kaldi” dedi.

Hamzafakili Mahallesi sakinlerinden Hüseyin Kanca ise deredeki kokuya dikkat çekerek, “Yukaridaki OSB’den atiklar buraya geliyor, sudan faydalanamiyoruz. Lagim karisiyor herhalde, aksam oldu mu mahalleyi bir koku sariyor. Organize Sanayi’nin tüm pisligi bu derede birikiyor” dedi.

Mahallenin üst tarafindaki OSB’ye yakin bölgede bulunan Akpinar Sokak’ta derenin baslangiç mevkiindeki kirliligin gözle görülecek sekilde oldugu ifade edildi. Derenin adeta yesil renge döndügü görüldü.

(Ismail Yasin Akçin - Vedat Kiliç /IHA)
Kaynak: İHA