Afganistan'da Kiz Ögrencilerin Lise Egitimi Yalnizca Mezar-I Serif'te Sürüyor

Taliban yönetimi, Afganistan'in çogu vilayetinde kiz ögrencilerin 6. sinifa kadar egitim görmesine izin verirken ülkenin kuzeyindeki Mezar-i Serif kentinde kizlarin liselerdeki egitimi devam ediyor.

Taliban yönetiminin Mezar-i Serif Egitim Amiri Muhammed Naim Belhi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Taliban'in Mezar-i Serif'i ele geçirmesinden bir gün sonra kentteki tüm okullarin egitime yeniden basladigini söyledi.

Mezar-i Serif'te bugüne dek egitim alaninda hiçbir sorunla karsilasilmadigini belirten Belhi, kiz ve erkek tüm ögrencilerin egitimlerine devam ettigini vurguladi.

Belhi, kiz ve erkek ögrencilerin ayri binalarda egitim görebilmesi için diger vilayetlerdeki kiz ögrencilerin, bina yetersizligi nedeniyle lise düzeyinde egitimlerinin henüz baslamadigini, Mezar-i Serif'te ise bu sorunun önceden de olmadigini, erkek ve kiz ögrencilerin binalarinin ayri oldugunu anlatti.

Mezar-i Serif genelinde 250 bin ögrencinin okullarda egitim aldigini aktaran Belhi, bunlarin yaklasik yüzde 80'ini kiz ögrencilerin olusturdugunu vurguladi.

Belhi, okullarda bina sorununun çözülmesiyle diger vilayetlerde de egitimin baslamasini beklediklerini, bu konuda egitim bakanliginin çalisma yaptigini kaydetti.

Mezar-i Serif'teki Gevher Hatun Lisesi Müdürü Hatira Selimi, "Okulumuzda egitim devam ediyor. Kiz ögrencilerimizin hepsi derslere geliyor. Kiz ve erkek ögrencilerin ayri binalarda egitim görmesi nedeniyle Taliban'in müdahalesine maruz kalmadan devam ediyoruz." dedi.

Selimi, diger vilayetlerde de kiz liselerinin açilmasini istediklerini vurguladi.

- Taliban, kiz ve erkek ayri binalarda egitim istiyor

Taliban "Geçici hükümeti" önceki günlerde sadece erkek ögrencilere yönelik ilkokul, ortaokul ve liselerde egitimi baslatmis; kiz ögrencilerin ise bir süre 6. sinifa kadar okula gidebilecegini açiklamisti.

Ülkenin birçok vilayetinde okullarda bina yetersizligi nedeniyle kiz ve erkek ögrenciler ayni okulda, farkli saatlerde egitim görüyor.

Taliban yönetimi ise erkek ve kizlar ögrencilerin egitim görecegi binalarin da ayri olmasini istiyor.

Taliban "Geçici hükümetinin" egitim bakanligi, diger vilayetlerdeki kiz liselerinin de yeniden egitime açilmasi için çalismalarin sürdügünü belirtiyor.

Afganistan genelinde 16 binden fazla okulda yaklasik 9 milyon ögrenci egitim görüyor.

Ögrencilerin yaklasik yüzde 40'ini kizlar olusturuyor.

Söz konusu okullarin yaklasik yüzde 40'inin ya temelden binasi bulunmuyor ya da son 10 senede okullar ülkede yasanan çatismalarda tahrip oldu.

Kaynak: AA