Kavakligi Ceviz Bahçesine Dönüstüren Muhtarlik Ihtiyaç Sahiplerini Sevindirecek

Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki 130 haneli Çerkesli köyünde, kavaklik alan bozularak dikilen 4 bin 500 ceviz fidanindan 56 yil sonra ürün alinmasi hedefleniyor Köy muhtari Mustafa Metin: 'Çatisini yaptirabiliriz. Evlenecek gençlerimizin çeyizine muhtarlik olarak biz katkida bulunabiliriz. Güzel gidiyor. Insallah basarili oluruz'

YAVUZ EMRAH SEVER - Bilecik'in Osmaneli ilçesine bagli Çerkesli köyündeki 160 dönümlük atil araziye, ihtiyaç sahiplerine yardimlarda bulunmak üzere dikilen ceviz fidanlari büyüyor.

Köy tüzel kisiligine ait arazide bulunan kavaklarin ekonomik ömrünü tamamlamasi üzerine imece gelenegini uygulayan köylüler, agaçlari söktü. Is makinesi ve traktörlerle araziyi temizleyerek isleyen vatandaslar, yeni bir tarim ürününün yetistirilebilmesine uygun hale getirdi.

130 haneli köy için Bilecik Valiligince hazirlanip Il Özel Idaresi tarafindan desteklenen, Tarim ve Orman Il Müdürlügünce yürütülen "Ceviz Üretiminin Yayginlastirilmasi Projesi" kapsaminda arazide geçen sene 4 bin 500 asili sertifikali ceviz fidani, toprakla bulusturuldu.

Muhtarligin kontrolünde devam eden proje çerçevesinde, köydeki yaklasik 20 haneye 3 yilligina kiraya verilen arazide, ceviz fidanlarinin yani sira farkli tarim ürünleri de yetistirilerek hem ürün çesitliligi artirildi hem de muhtarliga kaynak saglandi.

- Arastirmalar sonucu cevizde karar kildilar

Köy muhtari Mustafa Metin, AA muhabirine, göreve seçilmesinin ardindan projeyi hayata geçirmek için girisimde bulunduklarini, Tarim ve Orman Il Müdürlügüyle yapilan çalisma sonucu ceviz yetistirilmesine karar verdiklerini söyledi.

Cevizin köye katkisinin daha büyük olacagini düsündüklerini belirten Metin, uzun yillar ekilmeyen araziye dikilen 4 bin 500 fidanin önemli bir sayi oldugunu dile getirdi.

Araziyi kiraya vermelerine deginen Metin, sözlerini söyle sürdürdü:

"160 dönümü, yaklasik 20 hanemize metrelerce ölçerek talep olusturduk. Bunun içine sirik domates, barbunya yapabiliriz. Bazi vatandaslarimiz karpuz ekti. Bu sekilde hem köye ve vatandaslara hem de ülke ekonomisine güzel bir katkida bulunduk. 3 yilligina da kiraya vererek muhtarliga kira geliri sagladik. Köy olarak çesitliligimizi artirmayi da basardik. Hem cevizlere daha iyi bakilsin hem de elde edilen kiradan da köyümüzün eksiklerini, olabilecek yatirimlarla desteklenmesi için güzel bir kira geliri elde ettik."

Metin, 5-6 yil sonra ceviz üretimine baslanmasiyla elde edecekleri geliri, sosyal muhtarlik anlayisi çerçevesinde degerlendireceklerini aktardi.

Kazanilacak parayi öncelikle ihtiyaç sahibi ailelere harcamayi planladiklarini bildiren Metin, "Ne olabilir? Çatisini yaptirabiliriz. Evlenecek gençlerimizin çeyizine muhtarlik olarak biz katkida bulunabiliriz. Güzel gidiyor. Insallah basarili oluruz. Basarili olacagimiza da eminim. Çünkü biz sadece buraya ceviz dikmis olmak için degil ileriki yillarda özellikle gençlerimiz de gelir sahibi olsunlar istedik." dedi.

Köy sakinlerinden Mustafa Kahraman, projenin birçok köye örnek olabilecegini belirtti.

Çerkesli halkinin, çaliskan insanlar olarak bilindigini dile getiren Kahraman, "Her yasta insan tarlalarda çalisir. Bu cevizlerden gelecek gelirle de daha çok kisi ekmek yiyecek. Önemli olan köyümüz." ifadelerini kullandi.

Ahmet Bagci ise köyünde çok mutlu oldugunu kaydederek, kendilerinin de ellerini tasin altina koyacaklarini vurguladi.

Ceviz bahçesinin köylülere ait oldugunu, köyün gelecegi için bu arazinin büyük öneminin bulundugunu anlatan Bagci, "Özellikle gençlerimiz bu yatirimlar sayesinde köye daha çok baglaniyor. Insallah daha farkli projelerle de köyümüzü gelistirecegiz. Muhtarligimizi tebrik ederim." diye konustu.
Kaynak: AA